Wat staat er in een verkoopmemorandum?

Bedrijf verkopen? Stel eerst een verkoopmemorandum op. Maar wat hoort er in te staan? Lees het in dit artikel op Brookz

30 november 2022, Peter Rikhof, Brookz

Wil je jouw bedrijf verkopen, dan willen potentiële kopers uiteraard weten wat voor vlees ze in te kuip hebben. Een verkoopmemorandum vertelt de koper wat hij weten wil; zie het als een soort verkoopbrochure van jouw bedrijf. Maar let op, dit is alleen voor serieus geïnteresseerden. 

Het doel van het document

Het doel van het informatiememorandum, ook wel bidbook, is om kandidaat-kopers voldoende te informeren. De koper krijgt een goed beeld van jouw bedrijf en kan de afweging maken of het een interessante deal is, of niet. De gedetailleerde bedrijfsgegevens worden opgenomen, zodat de potentiële koper direct enthousiast wordt. 

Inhoud van het verkoopmemorandum

Een verkoopmemorandum is in principe vormvrij en best eenvoudig om in een jasje te gieten. Het complete document bevat vaak niet meer dan tien tot twintig pagina’s, zodat het eenvoudig is door te nemen. Daarbij is het handig om een samenvatting op te nemen, zodat de lezer kan scannen. 

Een vraagprijs opnemen kan prima, maar is absoluut geen vereiste en kan zelfs tegen je werken. Wanneer de prijs op straat ligt, is dit vaak direct de maximale opbrengst, aangezien deze prijs psychologisch gezien als anker fungeert voor de rest van de prijsonderhandelingen.

Niemand kent immers jouw bedrijf zo goed als jij zelf, dus neem de volgende informatie uitvoerig op in het document:

  • Geschiedenis en achtergrond van het bedrijf;
  • Activiteiten van het bedrijf en de markt;
  • Klantprofielen en omzetsegmentatie;
  • Financiële kengetallen en samenvatting van jaarrekeningen;
  • Prognoses voor de toekomst van het bedrijf;
  • Juridische structuur en eigendomsverhoudingen;
  • Organisatiestructuur en personeelsbestand;
  • Overige zaken, zoals huisvesting, bedrijfsmiddelen;
  • Intellectueel eigendom, rechtszaken of prijzen/awards/keurmerken;
  • Reden voor bedrijfsverkoop en voorwaarden, zoals wat wordt verkocht, wanneer wordt het verkocht, tegen welke prijs wordt het verkocht, op welke manier moet betaald worden en eventuele betrokkenheid verkoper na overdracht.

Bekijk onze tips over hoe je een bedrijf verkoopt:

Geheimhoudingsverklaring

Het is verstandig om potentiële kopers een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen, voordat je het verkoopmemorandum overhandigt. Neem in de overeenkomst op dat bij onrechtmatig gebruik de kandidaat-koper een boete moet voldoen. 

Over het algemeen wordt in een geheimhoudingsverklaring nog geen exclusiviteit afgesproken: je bent dus vrij om ook met andere gegadigden te spreken. Een geheimhoudingsverklaring is niet waterdicht; het is vooral een gentlemen’s agreement. 


Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof is oprichter en algemeen directeur van Brookz. Hij is auteur van Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf? en heeft sinds 2007 twee keer een bedrijf overgenomen en drie bedrijven met succes verkocht.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >

Vermogen is voor ondernemers vaak onbekend terrein: 5 eyeopeners

Vijf tips over voortzetting van het vermogen nadat ondernemers hun bedrijf hebben verkocht. 

lees meer >