Wie zijn uw potentiële kopers?

Een goede analyse van potentiële kopers is vaak een eerste essentiële stap in het verkoopproces. Lees dit blogartikel op Brookz
header image

5 april 2019, Friso Kuipers, AenF Partners

Een goede analyse en identificatie van potentiële kopers is vaak een eerste essentiële stap in het verkoopproces.

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer ermee te maken: het bedrijfsopvolgingstraject. Het is voor ondernemers dan doorgaans lastig in te schatten met wat voor een soort kopers zij te maken krijgen bij zo’n verkooptraject. Een goede analyse en identificatie van potentiële kopers is vaak een eerste essentiële stap in zo’n verkoopproces.

Bij bedrijfsopvolgingstrajecten komen vaak drie verschillende soorten partijen in het vizier; strategische-, individuele- en financiële partijen:

#1 Strategische kopers

Een strategische koper neemt vaak concurrerende of ondernemingen met aanpalende activiteiten over met het oog op groei door middel van synergievoordelen. Door het ontstaan van een nauwe samenwerking tussen twee overlappende ondernemingen wordt de gezamenlijke winst groter dan de twee afzonderlijke winsten voorheen samen waren (1+1=3). Veelal zal een strategische partij deze synergievoordelen voor een deel meenemen in de waardebepaling van de onderneming. Dit zal de prijs die de koper bereid is te betalen kunnen verhogen. Er zijn echter ook nadelen, zo kent een strategische koper de onderneming niet op dezelfde manier als de DGA en zijn er dus voor de koper onbekende risico’s verbonden aan een dergelijke overname. Er kan dan gekozen worden voor een ruime overdrachtsperiode door de DGA, waardoor eventuele risico’s worden gemitigeerd. Ook kan het zijn dat de ondernemingen minder goed op elkaar aansluiten vanwege bijvoorbeeld verschillende organisatieculturen, waardoor de kans bestaat dat bepaalde synergievoordelen uiteindelijk niet worden gerealiseerd.

#2 Individuele kopers (MBI/MBO)

Het aantal MBI kandidaten is sterk gegroeid in de laatste jaren. Voordeel is dat een MBI kandidaat vaak gedreven is en management ervaring heeft. Ervaring kan echter ook een nadeel zijn. De kans bestaat namelijk dat de MBI kandidaat niet binnen de bedrijfscultuur past. Dit in tegenstelling tot interne kandidaten (MBO kandidaat) die het te acquireren bedrijf tot in de puntjes kennen en goed weten wat de bedrijfscultuur inhoudt. Daarnaast weet verkoper ook aan wie de onderneming wordt verkocht, wat meer emotioneel comfort biedt. Een nadeel bij individuele kopers is echter dat er geen directe synergievoordelen behaald kunnen worden zoals bij de strategische koper en dat de financiële middelen vaak beperkt zijn. Hierdoor is de prijs die de individuele koper bereid is te betalen vaak lager dan bij de strategische koper. 

#3 Financiële partijen 

Financiële partijen, zoals private equity, zijn kapitaalkrachtig wat snelle groei mogelijk maakt voor de onderneming, maar kunnen niet altijd synergievoordelen realiseren. Hierdoor kan de verkoopprijs lager uitvallen dan bij een strateeg. Dergelijke partijen zoeken een redelijk snel rendement op hun investeringen, aangezien zij vaak een exit binnen een bepaald tijdsbestek dienen te behalen. Financiële partijen realiseren vaak wel voordelen op het gebied van financieel management en knowhow. Ook kopen financiële partijen vaak aanpalende bedrijven die zij groeperen (buy and build-strategie), hierbij ontstaan onderlinge synergievoordelen en ontstaat er een sterkere marktpositie van de groep als geheel. Financiële partijen welke deze strategie nastreven zullen dan ook eerder geneigd zijn om een hogere prijs te betalen. 

Specifieke aanpak

De verschillende kopers (strategische-, individuele- en financiële partijen) hebben hun eigen voor- en nadelen, waardoor er dus geen “best practice” bestaat. Elke transactie vraagt om haar specifieke aanpak. Een overnameadviseur kan met zijn vakinhoudelijk kennis en netwerk een belangrijke rol spelen in het “searchen” van verschillende geïnteresseerde partijen en het vinden van de juiste mix om de risico/rendement verhouding voor de verkoper zo goed mogelijk in kaart te brengen.


Friso Kuipers
Friso Kuipers, AenF Partners

Friso Kuipers is directeur bij AenF Partners en is al bijna 15 jaar actief in het vak van fusies en overnames. Friso houdt zich bezig met alle fases binnen het fusie- en overnameproces, van strategische en financiële analyses tot waardebepalingen en onderhandelingen.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

AenF Partners

Een overname- of verkooptraject is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Voor alle partijen heeft een dergelijk traject een grote impact op de toekomst (voor zowel het bedrijf als de ondernemer zelf). Daarom is het belangrijk om in zo'n traject door een professionele partner te worden bijgestaan die oog heeft voor de persoonlijke situatie; AenF Partners.

Gerelateerde artikelen

Medewerkers en aandelen: incentive of gemiste kans?

In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?

lees meer >

Maak je bedrijf verkoopklaar, óók als je niet aan verkopen denkt

Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.

lees meer >

Onderneming verkopen en personeel: c’est le ton qui fait le musique

Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.

lees meer >