Locatie, locatie, locatie

Laura Schagen
Laura Schagen, BuyInside
25 september 2019
Drie dingen van belang voor een goed rendement op de acquisitie: management, management en management! Lees dit blogartikel
header image

Waar het bij vastgoed draait om de locatie zijn er bij een overname drie dingen van belang voor een goed rendement op de acquisitie: management, management en management!

Een bedrijf moet immers geleid worden. Een onderneming kan niet zonder management. Niet zonder ondernemer die goed past in bepaalde fase.  Dat komt mooi uit. Want wat heb jij nou precies te bieden, wat andere potentiële kopers -zoals strategische partijen of investeerders- niet hebben? Inderdaad: management!

Profiel MBI-kandidaat

Zolang je maar heel goed weet waar je past en je met jouw (management)kwaliteiten de meeste toegevoegde waarde kunt leveren. Als MBI kandidaat is het van het grootste belang dat je:

  • Relevante ervaring hebt in het marktsegment van het betreffende bedrijf waar je in wilt investeren
  • Past in fase en de rol die benodigd is binnen de onderneming.

Als je heel goed weet wat je als ondernemer te bieden hebt, dan kun je je enorm onderscheiden. De volgende situaties zijn dan bij uitstek geschikt voor jou als MBI-er:

#1 Op zoek naar mede-ondernemer

Het kan bijvoorbeeld gaan om een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer, om als partners het bedrijf een stuk verder te brengen. De ondernemer zal dan op zoek zijn naar iemand die bepaalde competenties heeft die binnen het bedrijf nu ontbreken. Ook komt het voor dat bij meerdere aandeelhouders, één van de partners zijn belang zou willen verkopen.

#2 Stip op de horizon

Of de DGA zoekt weliswaar op termijn opvolging, maar de komende jaren nog wel een stap wil maken met zijn bedrijf. Hij ziet de potentie van zijn onderneming, maar krijgt het zelf niet voor elkaar. Zo’n dga is vaak geïnteresseerd in een partnership, een samenwerking als ondernemer met een geschikte MBI-er. Met als uiteindelijk doel al zijn aandelen te verkopen aan zijn mede- ondernemer, of via een gezamenlijke exit aan een derde partij.

#3 Latente behoefte aan opvolging

Bedrijf dat eigenlijk wel toe is aan opvolging, maar nog niet de stap naar een intermediair heeft gezet en zijn bedrijf nu nog niet actief in de verkoop heeft staan. Klop jij als ondernemer met jouw geschikte Management kwaliteiten nèt aan en weet je het vertrouwen van de DGA te winnen, dan blijf je vaak de enige partij aan tafel.

#4 Samen met een investeerder

Bovenstaande bedrijven kunnen ook te groot zijn voor een particuliere koper om alleen te financieren. Dit hoeft echter geen enkel probleem te zijn, als jij maar de juiste ondernemer voor het betreffende bedrijf bent. Het gaat zoals gezegd immers om Management! Het vinden van een investeringsmaatschappij komt wel als het bedrijf qua markt, omvang, rol jou goed past en er een fatsoenlijke prijs onderhandeld is.

#5 Geen strategische kopers

Er zijn ook bedrijven die niet verkocht kunnen (of willen) worden aan een strateeg. Dit kan bijvoorbeeld in de afhankelijkheid van de DGA of de omvang van de onderneming zitten. Beide zijn in de meeste gevallen niet onoverkomelijk voor MBI-ers, mits:

(*) er een duidelijke overdrachtsperiode wordt afgesproken en ervaring hebt in de betreffende markt;
(*) er bepaalde bv technische zaken geborgd zijn;
(*) en in het geval van omvang: als jij nou juist wèl die groei kunt realiseren.

Belangrijk blijft in alle (MBI) gevallen dat je dicht bij jezelf blijft. Bij jouw specifieke ervaring en toegevoegde waarde. Naast het feit dat je investeerder bent in het bedrijf, is dat wat je te bieden hebt. En dat is vooral ook je kracht. Een andere koper kan dit niet bieden. Management, management, management dus!

Actief op zoek

En ga vooral zelf actief op zoek naar bedrijven die bij je passen. Maak daarbij gebruik van een professionele partij. Alleen op deze manier kom je de bovenstaande situaties tegen. Wacht niet op die investeerder die er een sollicitatie van maakt of op een verkopend intermediair, die alleen 100% verkooptrajecten heeft en deze breed in de markt wegzet. In een veilingproces ga je het van een strategische partij niet winnen!

Wij helpen je graag bij het formuleren van jouw persoonlijke zoekprofiel en het creëren van bovenstaande mogelijkheden door onze beproefde methode van actieve benadering.

Geschreven door
Laura Schagen, BuyInside

Laura Schagen heeft veel ervaring met management buy-in trajecten en heeft zich hierin gespecialiseerd. In november 2007 is zij samen met Anne Huitema BuyInside gestart. Sindsdien heeft zij vele opvolgingstrajecten succesvol begeleid in uiteenlopende sectoren.

Nieuwste verhalen