Wat is de waarde van een bouwbedrijf?

Je wilt een bouwbedrijf kopen of verkopen? Dan is het goed om te weten hoe een bouwbedrijf gewaardeerd wordt.

9 februari 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Je wilt een bouwbedrijf kopen of jouw bouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe een bouwbedrijf gewaardeerd wordt.

Wat is een bouwbedrijf waard?

De veelgebruikte methode om snel de waarde van een bedrijf vast te stellen, is de multiple-methode. Hierbij wordt de gemiddelde brutowinst vermenigvuldigd met een factor, die uit onderzoek passend is bij de sector. De zogeheten multiple voor de bouwnijverheid is momenteel 4, blijkt uit de Brookz Overname Barometer. Een bouwbedrijf met een gemiddelde brutowinst (EBITDA) van €200.000,- is daarmee € 800.000,- waard. 

EBITDA-multiple bouw en installatietechniek

Waardedrijvers van een bouwbedrijf

De bouwsector kenden jarenlange groei, maar onder andere de stikstofproblematiek zorgde voor roet in het eten. COVID-19 deed daar nog een schepje bovenop, maar inmiddels is de bouwsector volledig aangepast op de nieuwe standaard en wordt er weer keihard gewerkt aan nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming van Nederland. 

#1 Winst 

Een gezond bedrijf maakt voldoende winst. Dat betekent dat de kosten vrij laag zijn en de omzet groot. Toch is winst niet de enige drijfveer in de waarde, want een visionaire koper moet ook extra potentie zien in het bedrijf. 

#2 Niche

Is het bedrijf van jouw interesse gespecialiseerd in een bepaalde niche of heeft het bedrijf een allround inborst? Allround kan een mooie boost geven aan je personeels- en klantenbestand. Maar een niche kan juist strategisch gezien je marktaandeel vergroten. Wat heeft je bedrijf nodig? 

#3 Toekomstbestendigheid

De energietransitie, klimaatverandering en digitalisering zijn thema’s die van grote invloed zijn in de bouwsector. De vraag naar duurzame en toekomstbestendige bouw neemt toe. Zijn jouw werkwijzen niet verenigbaar met duurzame bouw? Dan is je bedrijf ook minder toekomstbestendig en minder waardevol.

Waarde van een bouwbedrijf verhogen

De waarde van een bedrijf hangt samen met allerlei aspecten. De meeste aspecten laten zich niet gemakkelijk veranderen, zoals de structuur van je aandelen of de historie. Maar enkele simpele overzichten kunnen wel snel waardeverhogend verwerken. 

#1 Cijfers op orde

Zorg dat je bedrijfsadministratie goed op orde is, want dat is de ruggengraat van je bedrijf. En daardoor is het financiële overzicht essentieel in de waardebepaling van je bedrijf.

#2 In- en uitstroom van personeel en klanten

In het verlengde van de financiële cijfers ligt het personeels- en klantenbestand. Is het verloop in klanten en personeel hoog, dan zegt dat meestal iets over hoe goed een bedrijf is georganiseerd. Veel vaste en terugkerende klanten én langdurige inzet van personeel komt dan veel beter uit de verf. 

#3 Versneld afbetalen

Bouwbedrijven hebben vaak te maken met kostbare activa. En deze activa worden vaak op afbetaling aangeschaft. Het kan lonen om activa versneld af te betalen voordat het bedrijf de markt op komt, want eigendom van activa is meer waard dan een gedeeld eigendom waar nog maandelijkse uitgaven aan kleven.

Van waarde naar prijs

Hoewel de waarde van een bedrijf uit een formule rolt, is de daadwerkelijke prijs een samenspel van vraag- en aanbod, economische ontwikkelingen, onderhandelingsvaardigheden en niet in de laatste plaats emoties. Het kan zomaar zijn dat de prijs veel hoger ligt dan de waarde, maar het tegengestelde gebeurt ook vaak genoeg. Houd daarom niet te veel vast aan de waardebepaling. Het is een mooi uitgangspunt voor de onderhandelingen, maar het draait om (de voorwaarden van) de prijs.

Aantal fusies en overnames bouwbedrijf

Als we kijken naar de cijfers van het CBS dan zien we dat vooral veel bedrijven in de categorieën ‘algemene bouw en projectontwikkeling’ en ‘gespecialiseerde bouw’ van hand tot hand gaan. Met respectievelijk 195 en 255 overnames in 2020 ligt het aantal overnames van bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw-categorie aanzienlijk lager met slechts 30 in 2020. 

Overnames bouwbedrijven


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

ESG: van nice-to-know naar need-to-know

lees meer >

Wat is uw bedrijf waard?

De uitkomst van een waardebepaling mag dan belangrijk zijn, de weg ernaartoe is veel relevanter. Dat brengt namelijk informatie naar boven die van waarde is bij het maken van de juiste strategische keuzes.

lees meer >

Een noodsituatie... Wat nu?

Ondernemers handelen vaak pragmatisch: zodra een probleem zich voordoet, denkt hij of zij erover na. Maar wat gebeurt er met de onderneming in geval van nood?

lees meer >