Henk Jan Bijmolt (Gadero): 'Bij een overname weten we welk draaiboek we uit de kast moeten halen'

Online houthandel Gadero groeit razendsnel. Met een buy-and-build-strategie wil het bedrijf snel stappen maken in het buitenland.
header image

3 mei 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Online houthandel Gadero groeit razendsnel. Met een buy-and-build-strategie wil het bedrijf snel stappen maken in het buitenland. ‘Overnames versnellen de groei, maar stressen ook het systeem.’

Toen Henk Jan Bijmolt elf jaar geleden begon met de online verkoop van hout voor blokhutten, veranda’s, schuttingen en andere doe-het-zelfprojecten in de tuin, verklaarden sommigen hem voor gek. Wie wil er nou online hout bestellen? Maar Bijmolt liet zich niet van de wijs brengen en zette door. Al snel bewees hij het ongelijk van zijn criticasters. Consumenten ontdekten het gemak van online hout bestellen en Gadero boekte jaar op jaar dubbelde groeicijfers. 

Het leverde het bedrijf meermaals een FD Gazellen Award op, een prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Ook eindigde de Groningse onderneming hoog in de Deloitte Fast 50. Inmiddels is Gadero in Nederland één van de grootste aanbieders van tuinhout. Het bedrijf telt meer dan 200 medewerkers en draaide in 2020 een omzet van ruim 30 miljoen euro. Hoewel Gadero primair een e-commerce-onderneming blijft, is er een showroom in Breukelen waar klanten producten kunnen bekijken en bestellingen kunnen afhalen.

Acceleratie

De coronajaren zorgden voor een acceleratie van de groei, vertelt Bijmolt. ‘Mensen hadden tijd over. Plots ging iedereen ging geld uitgeven aan de tuin. Dan komen ze al snel bij ons uit, want wij hebben meer keuze op het gebied van tuinhout dan de bouwmarkten.’ 

Dat steeds meer doe-het-zelvers bij Gadero uitkomen, is ook te danken aan Gadero TV, het zeer succesvolle YouTube-kanaal van het bedrijf. De video’s met tips voor zaken als het bouwen van een tuinhuisje of het plaatsen van een schutting krijgen geregeld tienduizenden tot zelfs honderdduizenden views. 

Buy-and-build

De ambities van Bijmolt reiken verder dan Nederland. Zo’n 20% van de omzet komt momenteel uit het buitenland: Duitsland, België, Frankrijk en sinds kort Denemarken. Dat aandeel wil Bijmolt graag vergroten. Een buy-and-build-strategie moet daarbij helpen. In 2020 nam Gadero een kleine houthandel met showroom over in Duitsland, een paar maanden geleden volgde een overname in Frankrijk - opnieuw een houthandel met showroom. 

Helemaal onbekend met het de Duitste overnamemarkt was Bijmolt niet, want voordat hij Gadero startte, had hij een bedrijf in affiliate marketing dat hij verkocht aan een Duitse koper. Bovendien leverde Gadero al langere tijd in Duitsland. Toch was de overname van Q&S Gartendeco geen onverdeeld succes, vertelt Bijmolt. ‘Op papier leek het mooi, maar in de praktijk was het minder eenvoudig. Overnames versnellen de groei, maar stressen ook het systeem. Dit ging om een klein bedrijf van zes werknemers met een totaal andere cultuur en bedrijfsfilosofie dan wij. Zij accepteerden bijvoorbeeld kleinere marges, waardoor ze weinig budget hadden voor service. Ook waren ze totaal niet IT-minded, terwijl bij Gadero juist zoveel mogelijk processen zijn geautomatiseerd. Het duurde even voordat ze in Duitsland gewend waren aan onze werkwijze.’  

Vingeroefening

Eind 2021 deed Gadero de Duitse houthandel weer van de hand. Het Duitse avontuur was een goede vingeroefening, stelt Bijmolt. ‘Achteraf hadden we meer onderzoek moeten doen. Maar het was een leerzame ervaring. Onze organisatie is nu beter ingericht op overnames, we weten welk draaiboek we uit de kast moeten halen.’ 

Dat draaiboek kwam van pas bij de overname van Chaletbois-Jardin, een kleine onderneming in Frankrijk, die heel soepel verliep. Al hielp het ook dat het in dit geval ging om een eenmanszaak, wat de integratie een stuk minder gecompliceerd maakte. 

Geen moetje

Gardero sluit nieuwe overnames niet uit. Het bedrijf wordt regelmatig benaderd met proposities. Lokale houthandels of kleine webshops in Nederland zijn voor Gardero niet zo interessant. De houthandel zoekt vooral internationale groei.

Zelf heeft Bijmolt een nieuwe weg ingeslagen. Nadat hij in november 2021 al aftrad als directeur en een adviserende rol kreeg, verkocht hij in maart van dit jaar zijn resterende plukje aandelen aan investeringsmaatschappij Egeria Group, dat al een groot deel van de aandelen in handen had. 

Bijmolt, die zichzelf ‘meer ondernemer dan manager’ noemt, gaat zich voortaan met zijn bedrijf Veams volledig richten op zijn investeringen in startende ondernemingen. ‘De start-up fase is meer mijn ding.’


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Henk Jan Bijmolt (Gadero)

Online houthandel Gadero groeit razendsnel. Met een buy-and-build-strategie wil het bedrijf snel stappen maken in het buitenland. 'Overnames versnellen de groei, maar stressen ook het systeem.'

Tips om je webshop te verkopen

De omloopsnelheid van webshops is hoog. Op Brookz zien we een sterke toename van het aantal webshops dat te koop wordt aangeboden. Maar hoe sluit je de beste deal?

Gerelateerde artikelen

De verkoop van Brownies&downieS (Thijs Swinkels)

In 2022 verkocht oprichter Thijs Swinkels zijn keten Brownies&downieS aan Albron. ‘Ik blijf het vreemd vinden dat een deal zo lang moet duren.’

lees meer >

De bedrijfsverkoop van Frederiek Waninge (House of Fred/Cozy Pillow)

Een paar maanden na de laatste lockdown in januari 2022 wist Frederiek Waninge haar bedrijf House of Fred/Cozy Pillow te verkopen aan familiebedrijf Omoda.

lees meer >

De buy-and-build-strategie van Marcel de Groot (De Groot Installatiegroep)

Dankzij de strategie om te groeien door overnames behoort De Groot Installatiegroep inmiddels bij de top-5 familiebedrijven in de installatietechniek.

lees meer >