3 voorbereidende stappen bij het kopen van een bedrijf

Wat zijn de voorbereidende stappen voor het kopen van een bedrijf? Van de zoektocht tot en met het opstellen van je koopprofiel. Lees het op Brookz

4 augustus 2021, Peter Rikhof, Brookz

Wil je graag een bedrijf kopen? Dan is het van belang om je hiervoor goed voor te bereiden. In dit artikel geven wij je 3 stappen ter voorbereiding bij het kopen van een bedrijf. Van de zoektocht tot en met het opstellen van je koopprofiel. Wij bespreken het in de 3 voorbereidende stappen. Ook leggen wij je uit welke vormen van overname er zijn.

De volgende 3-stappen komen aan bod in dit artikel: 

  1. Een goed koopprofiel opstellen
  2. Je oriënteren op het aanbod
  3. Raadpleeg een adviseur

Stap 1: een goed koopprofiel opstellen

Wanneer je een bedrijf koopt kan dit op twee manieren, namelijk via een strategische overname of een management buy in. Wanneer je kiest voor een strategische overname koop je een bedrijf om met jouw bestaande onderneming verder te kunnen groeien. Dit kun je realiseren door het kopen van een partner of een bedrijf waarmee je nieuwe markten kunt aanboren.

Ga je voor management buy in? Dan koop je een bedrijf waar je niet werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf om je ondernemersdroom waar te maken. Hierin kun je kiezen om het bedrijf in zijn geheel te kopen of  een deel hiervan. Welke vorm je ook kiest, het blijft belangrijk om een goed koopprofiel op te stellen. Een goed profiel helpt je vervolgens bij een gerichte zoektocht. Het volgende dient duidelijk te zijn in het koopprofiel:

  • Het type bedrijf dat je zoekt
  • Welke sector en regio het bedrijf actief moet zijn
  • Hoe groot het bedrijf dient te zijn
  • Wat voor overnameprijs je in gedachte hebt 
  • Hoe de omzet van het bedrijf moet zijn

Stap 2: je oriënteren op het aanbod 

Heb jij je koopprofiel opgesteld? Dan kun jij je nu gaan oriënteren op het aanbod. Er zijn hier verschillende platforms die jou hierbij kunnen helpen. Op deze platforms vind je namelijk een groot aanbod aan bedrijven die te koop staan. Naast Brookz heb je bijvoorbeeld ook nog Marktlink. 

Naast de oriëntatie via deze platformen is het belangrijk om je profiel te delen met connecties. Veel van de bedrijfsovernames vinden namelijk plaats binnen het eigen netwerk. Je kunt dit eenvoudig doen door je koopprofiel te delen op LinkedIn. Ook kun je, indien dit weer mogelijk is, evenementen bezoeken. Hier vind je een groot netwerk aan verkopers en ondernemers. 

Stap 3: Raadpleeg een adviseur 

Bij het kopen van een bedrijf zitten veel juridische, financiële en fiscale aspecten. Hierom is het verstandig om in een vroeg stadium een adviseur met ervaring in armen te nemen. Een adviseur kan je eigen accountant zijn, maar ook een externe overnamespecialist. Het is vooral belangrijk dat je adviseur zowel over financiële, juridische en fiscale kennis beschikt. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je de voorbereidende stappen hebt doorlopen komen er nieuwe stappen aan bod. Denk aan het contact leggen met de verkopen van een bedrijf, het maken van een ondernemingsplan en het uiteindelijke onderhandelen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om de bedrijfswaarde te bepalen. Succes met het doorlopen van het gehele traject. 


Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof is oprichter en algemeen directeur van Brookz. Hij is auteur van Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf? en heeft sinds 2007 twee keer een bedrijf overgenomen en drie bedrijven met succes verkocht.

Marktlink

Marktlink Fusies & Overnames is sinds 1996 een van de grootste onafhankelijke overnamespecialisten voor het MKB in Nederland. Met haar 100+ collega’s adviseert zij vanuit vijf kantoren in Nederland (Amsterdam, Deventer, Drachten, Gouda en ’s-Hertogenbosch) bij ongeveer 80 overnametransacties per jaar.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?

Als je een bedrijf wilt overnemen, heb je daar eigen vermogen voor nodig. Ongeacht wat de hoogte is van de koopsom.

lees meer >

De bruikbaarheid van Artificial Intelligence bij bedrijfsovernames

Naar alle waarschijnlijkheid zal AI de meeste impact hebben op het extraheren van markt- en sectorgegevens, bedrijfsselectie, due diligence en bedrijfswaardering. 

lees meer >

Belangrijke aandachtspunten voor het boekenonderzoek

Om tot een geslaagde verkoop van je bedrijf te komen, is het voor een verkoper van belang om zich goed voor te bereiden op het boekenonderzoek.

lees meer >