De pro's van een pre-exit in woelige tijden

Het afgelopen jaar heeft ondernemers laten zien dat een pre-exit helemaal niet zo'n slecht instrument is om hun bedrijf voor te bereiden op verkoop.
header image

22 januari 2021, Jeroen Vercauteren, Factor & Ros

De voorgaande jaren werd een pre-exit-scenario vaak genoemd als dé oplossing voor de ondernemer die nog niet toe was aan verkoop of (helemaal) stoppen maar daartoe wel voorbereidende stappen wilde nemen.

De aantrekkelijkheid voor beide partijen werd gezien in het lagere risicoprofiel, enerzijds zorgde het aanblijven van de ondernemer voor meer zekerheid bij de investeerder en anderzijds zorgde het (gedeeltelijk) cashen voor meer financiële zekerheid bij de ondernemer. Het werd dan ook als een echte win-win-situatie gezien voor beide partijen.

Pre-exit

Een pre-exit is een variant op de volledige verkoop van een onderneming. Feitelijk is het een gedeeltelijke overname van de onderneming, waarbij een gedeelte van de aandelen wordt verkocht en jezelf als ondernemer het restant houdt en je zelf ook veelal het ondernemerschap/management voert. Vaak maak je wel al afspraken over hoe en wanneer het resterende deel wordt overgenomen, maar dat is geen vereiste voor deze constructie. De koper is veelal een investeringsmaatschappij.

In de praktijk bleek dat veel ondernemers huiverig waren voor een pre-exit scenario. 'Wat heb ik aan een investeringsmaatschappij als medeaandeelhouder', 'zij beschikken niet over dezelfde kennis van de markt' en 'raak ik mijn zelfstandigheid niet helemaal kwijt' klonk het veelal.

Veel ondernemers waren in de tijden van hoogconjunctuur ervan overtuigd dat zij zelfstandig hun onderneming konden leidden op het ingeslagen groeipad, zonder hulp (of zelfs bemoeienis) van derden in hun bedrijf. Liever wilde zij nog een aantal jaar wachten omdat de groei van het bedrijf de waarde alleen maar verhoogde en zij alle (ondernemers-)uitdagingen zelf aankonden, daarvoor hadden ze geen medeaandeelhouder nodig!

Veiligstellen vermogen

De (economische) ontwikkelingen van het afgelopen jaar heeft veel van deze ondernemers duidelijk laten zien dat een pre-exit helemaal niet zo'n slecht instrument is om hun bedrijf voor te bereiden op verkoop en de toekomst. De uitdagende marktomstandigheden als gevolg van de coronacrisis betekende dat veel ondernemers opeens ook snel moesten kunnen schakelen op het gebied van financiën, juridisch, en/of organisatie, vaak op (deel-)gebieden waarvan niet elke ondernemer specialistische kennis bezit.

De know-how van een investeerder op die gebieden leverde in veel gevallen een voordeel op; van het opstellen van cashflow-prognoses tot het onderhandelen over het uitstellen van (huur)verplichtingen, werkkapitaal-management of het reorganiseren/ontslaan personeel konden sneller en efficiënter uitgevoerd worden met een partner die hier kennis van zaken heeft.

Vaak zorgde de aanwezigheid van een (kapitaalkrachtige) financiële partner ook voor meer ruimte in de liquiditeit van het bedrijf en soms zelfs betere financiering in een markt waar banken nog terughoudender opereren. Ook bleek het 'veiligstellen' van een deel van het vermogen toch wel erg fijn te zijn in een markt waar 'de bomen niet altijd tot de hemel reikte'.

Toegevoegde waarde

Als het afgelopen jaar iets duidelijk heeft gemaakt is dat een ondernemer - zelfs niet de beste - in staat is om alle (markt-)omstandigheden van hun bedrijf te kunnen voorzien en veelal ook niet beschikt over alle noodzakelijke kennis als de marktomstandigheden plotseling sterk veranderen. Het aangaan van een verbintenis met partijen die wel over deze kennis en beschikken kan dan zeker een toegevoegde waarde zijn, zowel voor het bedrijf als voor de ondernemer.


Jeroen Vercauteren
Jeroen Vercauteren, Factor Bedrijfsovernames

Jeroen Vercauteren is verbonden als associate partner aan Factor & Ros. Hij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met fusie- en overnamebegeleiding, waarderingsvraagstukken en het aantrekken van risicodragend kapitaal.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld



 

Factor Bedrijfsovernames

Factor Bedrijfsovernames werkt als gespecialiseerd fusie- en overnamekantoor voor private ondernemingen, ondernemende managers, participatiemaatschappijen, publieke instellingen en managementteams en treedt daarbij op als adviseur van kopende of verkopende partij. Factor Bedrijfsovernames biedt haar diensten aan vanuit de locaties Almelo (hoofdvestiging), Deventer en Rotterdam.

Gerelateerde artikelen

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >

Internationaal verkopen? Houd hier rekening mee

We zien het steeds vaker: Nederlandse ondernemers die hun bedrijf overdragen aan een internationale koper.

lees meer >