To be or not to be: groeimogelijkheden met private equity

Hoe kunt u het groeipotentieel voor uw bedrijf realiseren? U kunt er voor kiezen om dit avontuur samen met een private equity-partij aan te gaan.

18 november 2021, Tim van Rijn, Van Oers Corporate Finance

Door vallen en opstaan bent u erin geslaagd om uw onderneming te laten groeien, zelfstandig door het aangrijpen van kansen in de markt of door een recente overname. Als ondernemer of samen met uw management blijft u groeimogelijkheden zien in de markt. Vervolgens staat u voor de vraag: hoe kan ik dit groeipotentieel in de toekomst realiseren en is deze stap niet te risicovol om alleen te doen? U kunt er dan voor kiezen om dit avontuur samen met een private equity-partij aan te gaan. 

Het is belangrijk om als ondernemer de juiste match te vinden met een groeipartner waarbij beide partijen dezelfde visie hebben over de onderneming. Om hierin de juiste keuze te maken is het belangrijk om uw eigen ambities in kaart te brengen. Wat zijn de groeidoelstellingen van uw onderneming en wat zijn uw toekomstwensen? Wat is de groeipotentie en wat zijn de marktomstandigheden die dit ondersteunen?

Door een beter inzicht te krijgen in deze factoren kunnen de eerste stappen gezet worden in de selectie van verschillende groeipartners. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd met verschillende partijen, waardoor u een concreter beeld kunt schetsen over niet alleen financiële en strategische mogelijkheden, maar ook de investeringshorizon die de groeipartner u kan bieden.

Financiële ondersteuning

Het realiseren van de groei van uw onderneming klinkt veelbelovend als u ambitieus ingesteld bent. Echter, groei brengt ook extra financiële en operationele risico’s met zich mee. Door te kiezen voor private equity wordt het risico voor u als ondernemer verkleind.

Enerzijds kunt u als ondernemer een deel van het opgebouwde bedrijfsvermogen verzilveren. Dit kan door een deelbelang te verkopen en de groei te realiseren samen met de groeipartner. Hierdoor wordt het risico verspreid over de verschillende aandeelhouders en heeft u als ondernemer een deel van uw vermogen uit de risicosfeer gehaald. Daarnaast vergroot het de mogelijkheden om (bancair) groeikapitaal aan te trekken, waardoor verdere groeipotentie gerealiseerd kan worden.

Operationele en strategische betrokkenheid

Naast de injectie van groeikapitaal is een groeipartner in staat om de onderneming naar een nieuwe levensfase te brengen. Als de behoefte daar is, dan kunt u een groeipartner zoeken met veel marktkennis en een breed netwerk dat op verschillende vlakken ingezet kan worden.

Nieuwe waarde kan gerealiseerd worden door toe te treden tot nieuwe landen en markten. Naast omzetgroei is het in veel gevallen van belang dat de structuur en governance van de onderneming verbeterd worden om de verdere groei te faciliteren. Hierdoor kunnen efficiency verbeteringen behaald worden. Daarnaast kan een strategische herpositionering plaatsvinden om het bedrijf beter voor te bereiden op de toekomst.

Investeringshorizon

Door samen te werken met een groeipartner kan de onderneming versneld groeien, waardoor een competitief voordeel gecreëerd en behouden kan worden op lange termijn. Het is mogelijk dat de groeipartner een vaste investeringshorizon heeft van vier tot zeven jaar. Na deze groeiperiode wordt er in veel gevallen toegewerkt naar een volledige exit door de onderneming te verkopen aan een strategische of financiële koper.

Daarnaast zijn er private equity-partijen zonder een vaste horizon of exit-doel. Hoewel een deelverkoop van de onderneming veelal gezien wordt als een stap terug voor de ondernemer, biedt het in samenwerking met een groeipartner juist een stap voorwaarts naar versnelde groei van de onderneming.


Tim van Rijn
Tim van Rijn, Van Oers Corporate Finance

Tim van Rijn is senior overnameadviseur bij Van Oers Corporate Finance. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij koop- en verkooptransacties in verschillende sectoren. De diversiteit van het vak en het menselijke contact zijn de belangrijkste aspecten die het werk als overnameadviseur voor hem interessant en uitdagend maken.

Van Oers Corporate Finance

Deskundige adviseurs en betrouwbare begeleiding bij bedrijfsoverdracht, ondernemings-waarderingen, financieringsaanvragen en buy & build trajecten: dát is waar Van Oers Corporate Finance al ruim 25 jaar voor staat. Jaarlijks begeleiden wij meer dan 50 nationale en internationale transacties.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

De professionalisering van Family Offices

lees meer >

Private equity: wat betekent het voor je onderneming?

Private equity is in de zakenwereld een veelvoorkomend begrip. Wil je dat jouw bedrijf groeit, dan is er geld nodig. Als er via de reguliere route geen geldschieters te enthousiasmeren zijn, dan kan een kapitaalinjectie op deze manier een goed alternatief zijn.

lees meer >

Strategische overname van een bedrijf

Strategische overname is in de ogen van velen de meest lucratieve vorm van bedrijfsovername. Bij een strategische overname wordt een bedrijf overgenomen door een strategische partij, zoals een concurrent, branchevreemd bedrijf of investeerder.

lees meer >