Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Hoe de WHOA veel faillissementen kan voorkomen Blog

Hoe de WHOA veel faillissementen kan voorkomen

Ondernemend Nederland schreeuwt om de invoering van de WHOA, want deze wet kan heel veel faillissementen in coronatijd voorkomen.

Van crisis naar closing Blog

Van crisis naar closing

Door onzekerheid in de markt zijn de onderhandelingen over een groot aantal transacties tot stilstand gekomen. Oplossing: een corona-protocol waarin een correctie op behaalde resultaten over het lopende jaar wordt meegenomen.

'On hold' zetten van overnames: is het juridisch goed geregeld? Blog

'On hold' zetten van overnames: is het juridisch goed geregeld?

Met het intreden van de coronacrisis hebben veel kopers en verkopers besloten een geplande overname 'on hold' te zetten. Maar het is van belang om goed te bespreken wat die term juridisch inhoudt.

Keuze rechtssysteem Blog

Keuze rechtssysteem

Belangrijk aandachtspunt bij crossbordertransacties is de keuze van het rechtssysteem. Het contracteren van een transactie naar buitenlands recht kan risico’s en onverwachte “verrassingen” met zich meebrengen.

Uitleg overnamecontract Blog

Uitleg overnamecontract

In geval van conflict is de letterlijke tekst van een contract slechts één van de omstandigheden die een rechter meeneemt in de uitleg van het contract. Hij of zij neemt daarin ook andere omstandigheden mee waarbij de bedoeling van partijen altijd als uitgangspunt geldt.

Contracten horen niet in de la Blog

Contracten horen niet in de la

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of beide partijen zich aan gemaakte afspraken houden. En zo nee, de afspraak eventueel aanpassen of afdwingen dat één van beide partijen zich er heel snel aan gaat houden.


Rechtspositie personeel bij bedrijfsovername

Juridische aspecten

Als je een bedrijf overneemt is het van belang na te gaan wat voor de werknemers van dat bedrijf de consequenties zijn van die overname. Er bestaan daarbij juridische verschillen tussen de positie van werknemers bij een aandelen- of een activa/passivatransactie. Verschillen waarop verkoper en koper bedacht moeten zijn.

Advocaten aan het woord: wat zijn de juridische hobbels en valkuilen bij een bedrijfsverkoop?

Juridische aspecten

Je wilt je bedrijf in de etalage zetten, maar op welke juridische aspecten moet je eigenlijk letten als je een bedrijf verkoopt? We vroegen juridische specialisten om 10 do’s and don’ts.

3 geschillenregelingen bij bedrijfsovernames

Juridische aspecten

Het kan voorkomen dat na een bedrijfsovername er een geschil ontstaat tussen de koper of verkoper. We beschrijven 3 geschillenregelingen.

Afspraken over financieringsbehoefte

Juridische aspecten

Maak van te voren afspraken over de additionele financiering van de vennootschap om later discussie en problemen te voorkomen. Lees verder op Brookz

Einde vaksectorindeling uitzendbranche

Juridische aspecten

Door een wetswijziging worden uitzendbedrijven niet meer in andere vaksectoren ingedeeld. Dit heeft invloed op de premies aan het sectorfonds.

Boetebedingen in overnamecontracten

Juridische aspecten

In overnamecontracten zie je regelmatig boetebedingen. Waarom zijn die belangrijk? Lees het op Brookz.