Wat is corporate finance?

Corporate finance is de verzamelnaam voor alle activiteiten gericht op de strategie, organisatie en financiering van een onderneming.
header image

7 mei 2024, Wietze Willem Mulder, Brookz

Corporate finance is de verzamelnaam voor alle activiteiten gericht op de strategie, organisatie en financiering van een onderneming.

Corporate finance, in het Nederlands letterlijk ondernemingsfinanciering, is een term gericht op bedrijfsstrategie, bedrijfsorganisatie en bedrijfsfinanciering. Kortom, alle beslissingen die invloed hebben op de korte of lange termijn van de bedrijfsvoering. 

Corporate finance houdt zich vaak bezig met het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde door middel van financiële planning op korte en lange termijn en het implementeren van verschillende strategieën. Bedrijfsfinancieringsactiviteiten variëren van het aantrekken van kapitaal tot rendementsverbetering en van herstructurering tot het doen van strategische overnames. 

Onder corporate finance vallen dus verschillende disciplines. We verdelen ze grofweg in drie gebieden:

1. Fusies en overnames

Fusies en overnames is een vorm van bedrijfsstrategie. 

Management buy-in: bij een management buy-in (MBI) neemt een onbekende particulier van buiten het bedrijf het stokje over van de huidige eigenaar. De laatste jaren ontstaat er een nieuwe groep binnen de MBI’ers: oud-ondernemers die hun bedrijf succesvol verkocht hebben. Vaak zijn dit relatief jonge ondernemers die na enkele goede jaren hun onderneming in de etalage zetten, zoals tijdens de internethausse. Maar na een rustperiode speelt het ondernemersbloed weer op en koopt hij zich in bij een bedrijf, om de spanning van het ondernemerschap weer te voelen.

Management buy-out: bij een management buy-out (MBO) draagt de verkopende ondernemer zijn bedrijf over aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

Strategische overname: bij een strategische overname verkoopt de ondernemer zijn bedrijf aan een ander bedrijf. Dat kan een directe concurrent zijn, een strategische partij of een financiële partij (investeringsmaatschappij).

2. Financiering

Het arrangeren van financiering is een onderdeel van corporate finance. Je kunt dan denken aan het aantrekken van onder andere:

  • Herfinanciering
  • Groeifinanciering
  • Venture capital
  • Private equity
  • Bancaire financiering
  • Asset based financiering

3. Herstructurering

Herstructurering van een bedrijf valt onder corporate finance. Bij herstructurering moet je denken aan belangrijke veranderingen in de financiële, organisatorische en/of operationele structuur van een bedrijf. Deze benaming heeft een negatieve associatie, maar een herstructurering kan ook te maken hebben met de snelle groei van een bedrijf.

Herstructureren is nooit een doel op zich. Vaak wordt het doorgevoerd in het kader van de onderneming toekomstbestendig(er) te maken. 

Een herstructurering kan ook plaatsvinden in het kader van een crisissituatie. Is het bedrijf in financieel zwaar weer beland, schrijft het rode cijfers en staan er steeds meer schuldeisers op de stoep? Dan moet er een herstructurering plaatsvinden waarbij bijvoorbeeld één of meerdere activiteiten worden geschrapt, verkocht of aanzienlijk in volume teruggebracht (waarbij sprake kan zijn van een massaontslag van werknemers). 

Corporate finance-adviseur

Als ondernemer hoef je niet alle activiteiten rondom corporate finance zelf uit te voeren. Er zijn advieskantoren en adviseurs op het gebied van corporate finance die MKB-ondernemers bijstaan bij deze uiteenlopende kanten van bedrijfsvoering binnen een bedrijf.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Wat betekent ‘Cash & Debt Free’ en ‘Equity Bridge’ bij overnames?

‘Cash & Debt Free’ en ‘Equity Bridge’ zijn veelgebruikte termen bij bedrijfsovernames. Dit betekenen ze voor een koper en een verkoper.

lees meer >

Is de waarde van de onderneming ook de waarde voor de ondernemer?

Wat is mijn onderneming waard? Deze vraag krijg ik als overname-adviseur bijna dagelijks, gesteld door nieuwsgierige ondernemers en dat is natuurlijk een hele begrijpelijke vraag.

lees meer >

Multiples en het gevaar van 'quick & dirty' waarderen

Waarderen is vooruit kijken, prognoses maken en inschatten wat de onderneming in de toekomst gaat verdienen.

lees meer >