Vooruitblik 2024 door 4 M&A-adviseurs: 'Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers'

Een gesprek met Albert Dominicus (Adagium), Bart de Volder (HLB Witlox Van den Boomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa) over de overnamemarkt van 2024.
header image

16 december 2023, Tjeerd Wiersma, Brookz

Na twee mooie post-coronajaren, was er in 2023 sprake van enige vertraging op de overnamemarkt. Vier ervaren adviseurs over moeizame bankfinanciering, de gevaren van earn-outs en het managen van prijsverwachtingen. ‘Processen duren momenteel gewoon veel langer.’

Hoewel 2023 beslist niet de boeken ingaat als een slecht overnamejaar, was het wel een jaar dat de nodige uitdagingen met zich meebracht. Zo had de oplopende rente een negatieve impact op de beschikbaarheid van financiering voor overnamedeals. En dat zorgde ervoor dat het doen van deals enigszins bemoeilijkt werd. Of het zorgde op zijn minst voor vertraging, waardoor het langer duurde voordat er überhaupt een deal tussen verkoper en koper tot stand kon komen.

Vanwege de onzekere economische vooruitzichten stellen kopers ook steeds vaker strengere voorwaar- den aan verkopers. Bijvoorbeeld door meer garanties af te dwingen en een deel van de uiteindelijke verkoopprijs afhankelijk te maken van toekomstige omzet- en winstdoelstellingen, ook wel earn-out genoemd. Tel daar ook nog eens de oplopende inflatie en de oorlogen in Oekraïne en Israël bij op: niet bepaald een markt waar alle seinen op groen staan.

Toch is dat voor de vier overnameadviseurs die op het kantoor van Brookz zijn aangeschoven geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel: ze zijn unaniem redelijk positief gestemd over de vooruitzichten voor de Nederlandse overnamemarkt in 2024. Albert Dominicus (Adagium Bedrijfsoverdrachten), Bart de Volder (HLB Witlox Van den Boomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa Accountants en Adviseurs) hebben het namelijk nog steeds druk zat.

Hoe kijken jullie tegen de huidige overnamemarkt aan als je het vergelijkt met de situatie van een jaar geleden?

Dominicus: ‘Het aantal transacties neemt niet af, maar de markt is ten opzichte van vorig jaar wel iets gestabiliseerd. Qua omzet zit er bij ons misschien een verschil van 1.000 euro tussen ten opzichte van vorig jaar. Verder merken we wel dat overnametrajecten langer duren in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat koper en verkoper er langer over doen om tot een deal te komen. Dat heeft vooral met de kopers te maken die strengere eisen stellen, met banken die er langer over doen om een besluit te nemen over de financiering en met kopers die langer de tijd nemen om hun due diligence te doen.’

De Volder: ‘Ondernemers lijken steeds beter bestand tegen de hoeveelheid slecht nieuws die er op hen wordt afgevuurd en ook tegen de snelheid waarmee dat gepaard gaat. De onzekerheden die je aan het begin van 2023 had, zijn verteerd en eventuele nieuwe tegenvallers zijn eigenlijk al ingecalculeerd. Daardoor durven ondernemers gelukkig ook weer iets verder vooruit te kijken en laten ze zich minder snel van de wijs brengen.’

Snoep: ‘Wij zitten aan de koopkant en in het niche-segment van management buy-in-trajecten. Wij zien dat met name steeds meer jongeren daar ook geïnteresseerd in zijn en die willen als ze iets kopen vaak gelijk een buy-and-build-platform neerzetten. Ze kopen nu al een bedrijf met het idee om later buy-and-build te gaan doen. En daarbij zien we ook dat ze vaak al een investeerder klaar hebben staan die ook wel mee wil doen. Dat zag je vroeger minder vaak. Wat wij verder merken is dat het veel langer duurt voordat deals beklonken worden. Pas in juni 2023 hadden we de eerste closing, meerdere zijn doorgeschoven naar de tweede helft van het jaar.’

Van Ee: ‘Door de economische onzekerheid is er wel wat meer druk op de prijzen gekomen en die onzekerheid bemoeilijkt in sommige gevallen de financiering. Toch vormt dat geen enkele belemmering voor de dealflow, want over het algemeen zijn er nog steeds genoeg verkoopopdrachten. In mijn beleving is er nog steeds sprake van een verkopersmarkt. Er is heel veel kapitaal beschikbaar bij zowel strategische partijen als private equity, die onverminderd op zoek zijn naar goede bedrijven om in te investeren.’

 
Je las een fragment uit het rondetafel-interview met drie overname-adviseurs en is in zijn geheel te lezen in de Brookz 500. Ben je benieuwd welke kansen en bedreigingen er voor ondernemers liggen op de overnamemarkt in 2024? Dan is de editie van 2024 met één druk op de knop te bestellen.


Tjeerd Wiersma
Tjeerd Wiersma, Brookz

Tjeerd Wiersma is (freelance) redacteur voor Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef eerder voor publicaties zoals Mergermarket, Dagblad De Pers en Dow Jones Newswires. Hij heeft een meer dan bovengemiddelde interesse in de overnamemarkt.

De nieuwe Brookz 500 is er!

De Brookz 500 (editie 2024) is de ultieme jaargids van 292 pagina's met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken!

Gerelateerde artikelen

Groeistrategie: autonoom of door een overname?

Als ondernemer ben je dagelijks druk met je bedrijf. Maar hoe vaak denk je na over de langere termijn?

lees meer >

Mee-ondernemen

Een groeiend aantal management buy-in transacties bestaat tegenwoordig uit gedeeltelijke overnames: participaties.

lees meer >

Management buy-out (MBO): Wat is het? En waar op letten?

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

lees meer >