3 trends op het gebied van strategische overnames

De tijd voor groei is aangebroken, daarom duiken we in de trends op het gebied van strategische overnames.

22 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Groeien door overname is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan de meer traditionele methoden om een bedrijf te laten groeien. Grote bedrijven weten dit al jaren; ze kopen voortdurend bedrijven om hun marktpositie te verbeteren en te vergroten.  

Ook in het MKB komen strategische overnames steeds vaker voor. Dit zijn dé 3 trends op het gebied van srategische overnames in 2022.

#1 Private equity

Het goede nieuws: er is voldoende geld in de markt. Vooral de oorlogskassen van investeringsmaatschappijen zijn goed gevuld en investeerders zijn naarstig op zoek naar goede overnameprooien. Dat is ook een goed teken voor bedrijven die kapitaal nodig zijn voor het doen van strategische overnames. En met de hulp van private equity-partijen is het net wat makkelijker kopen.

#2 Verhoogd aanbod

Niet alleen verliezer van de coronacrisis zullen - noodgedwongen - de overnamemarkt op moeten. Ook de winnaars gaan, gestuwd door hogere omzetcijfers, nadenken over wat het meest lucratieve moment is om in de etalage te gaan staan. Dat biedt mooie kansen voor strategische kopers die nu liquide zijn en over voldoende geld beschikken om snel zaken te kunnen doen op de overnamemarkt.

#3 Over de grenzen

De laatste jaren is een trend zichtbaar in het aantal cross-border transacties. Kenmerkend hiervoor is de verschillende nationaliteiten van de koper en de verkoper. Nederland is vanwege zijn beleids- en belastingstructuur met name interessant voor bedrijven uit Amerika en China, maar Nederlandse kopers gaan ook meer en meer de grenzen over voor strategische overnames.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Vind een investeerder

Op Brookz vind je tal van investeringsmaatschappijen. Ben je op zoek naar een investeerder om de overname van een bedrijf of juist de groei van jouw bedrijf te financieren? Start hier je zoektocht!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Aankoopbegeleiding. Hoe ziet zo’n proces eruit?

Uw onderneming uitbreiden, sneller laten groeien of starten als ondernemer? Dat kunt u bereiken door een bedrijf over te nemen. Dit begint uiteraard met een goed strategisch plan of business plan. Hoe ziet zo’n proces eruit?

lees meer >

Virtuele dataroom bij bedrijfsovernames

lees meer >

Praktijkervaringen met 50/50 aandeelhouders

Een aandeelhoudersovereenkomst is van groot belang voor een onderneming met meerdere aandeelhouders, zeker in 50/50 situaties. 

lees meer >