Voorheen ging je als ondernemer misschien zelf op zoek naar investeerders, maar nu zit je aan de andere kant van de tafel. Investeren in startups kan voor jou een spannend nieuw avontuur zijn.
Vind de juiste veelbelovende bedrijven en geniet van financiële rendementen en indrukwekkende innovaties binnen de sector. In dit artikel bespreken we hoe je als MKB-ondernemer zelf kan investeren in startups. Wat zijn de kansen en uitdagingen?
[1] Voorkeur voor sector en startups
Als investeerder heb je ongetwijfeld een voorkeur voor een sector. Ben je jarenlang actief in de agrarische sector? Dan is investeren in een fashion-bedrijf wellicht een ver-van-je-bed-show. Kies voor een sector waar je zelf voldoende kennis en kunde hebt opgedaan om strategische keuzes te maken. Dit helpt je bij het beoordelen van de potentie van startups en stelt je in staat om ondersteuning te bieden. Wees niet impulsief in het selecteren van bedrijven, neem genoeg tijd om het marktpotentieel te onderzoeken en maak een weloverwogen keuze.
[2] Diversificatie
Stop niet je complete vermogen in één startup. Hoewel het niet het casino is, is het wel wijs om je kansen te spreiden. Door je portfolio te diversifiëren over verschillende startups, met ieder hun eigen uitdagingen en kansen, vergroot je de kans op positieve rendementen.
[3] Due diligence is prioriteit
Voer een grondige due diligence uit, voordat je in zee gaat met een partij. Door achtergrondonderzoek te laten uitvoeren door een professional, wordt de levensvatbaarheid van de startup van jouw keuze onder de loep genomen. Bestudeer het ondernemingsplan, spreek met het managementteam, check de backgrounds en duik in de cijfers. Het helpt om externe experts te laten meekijken, zodat je je niet laat leiden door je emoties.
[4] Wees je bewust van de risico’s
Een investering is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want het kan ook flink tegenvallen. Investeren in startups gaat gepaard met risico’s, dus wees realistisch en houd rekening met een periode die niet direct rendement oplevert. En daarbij, niet alle investeringen leveren financieel voordeel op. Dat is helaas onderdeel van het investeringsproces.
[5] Kijk verder dan alleen een kapitaalinjectie
Als investeerder heb je waardevolle kennis en ervaring die uniek is. Wees niet bang om dit te delen met de startups waar je in investeert. Financiële ondersteuning is enorm fijn, maar de juiste coaching, connecties en kennis is misschien nog wel meer waard! Door actief je steentje bij te dragen help je niet alleen de ondernemers, maar uiteindelijk ook jezelf.
Hoe kan je investeren in bedrijven?
Na al deze handige richtlijnen wil jij uiteraard weten hoe je investeert in bedrijven. Er zijn verschillende opties, die afhankelijk zijn van de omvang van de investering, het type bedrijf (in dit geval dus startups) en jouw persoonlijke voorkeuren. Dit zijn de meestvoorkomende investeringsvormen:
- Angel investering, waarbij je als ondernemer geld investeert in ruil voor aandelen in de startup. Waar je als ondernemer juist zo min mogelijk zeggenschap van een investeerder ambieert, is het nu je aan de andere kant van de tafel zit, juist wél slim om zoveel mogelijk zeggenschap te vergaren;
- Een converteerbare lening is ook een steeds vaker voorkomende financieringsvorm. Deze hybride vorm is aantrekkelijk voor jou als investeerder, omdat je enigszins beschermd bent als de beoogde successen van de startup uitblijven;
- Venture capital (durfkapitaal) is een hoog risico-lening verstrekken aan een startup. Je weet niet of de bedrijfsplannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Wel heb je als ondernemer vaak de ruimte om strategische begeleiding te bieden, zodat je zelf ook een vinger in de pap hebt;
- Er zijn ook meerdere crowdfundingplatformen die de optie bieden om te investeren in startups. In de wereld van crowdfunding bestaan diverse soorten, maar equity based crowdfunding is toch de meest bekende investeringsvorm. Als investerende ondernemer brengt dit je dividend op, zodat het jonge bedrijf begint te groeien.
Er zijn veel opties en vast ook veel startups die zitten te wachten op een investeerder. Wees je bewust van de uitdagingen, de kansen en de consequenties en verken je speelveld. Het zou zonde zijn als je impulsief in een project stapt en er geen rendement uithaalt.