6 april 2023, Wietze Willem Mulder, Brookz
Voorheen ging je als ondernemer misschien zelf op zoek naar investeerders, maar nu zit je aan de andere kant van de tafel. Investeren in startups kan voor jou een spannend nieuw avontuur zijn.
Vind de juiste veelbelovende bedrijven en geniet van financiële rendementen en indrukwekkende innovaties binnen de sector. In dit artikel bespreken we hoe je als MKB-ondernemer zelf kan investeren in startups. Wat zijn de kansen en uitdagingen?
Als investeerder heb je ongetwijfeld een voorkeur voor een sector. Ben je jarenlang actief in de agrarische sector? Dan is investeren in een fashion-bedrijf wellicht een ver-van-je-bed-show. Kies voor een sector waar je zelf voldoende kennis en kunde hebt opgedaan om strategische keuzes te maken. Dit helpt je bij het beoordelen van de potentie van startups en stelt je in staat om ondersteuning te bieden. Wees niet impulsief in het selecteren van bedrijven, neem genoeg tijd om het marktpotentieel te onderzoeken en maak een weloverwogen keuze.
Stop niet je complete vermogen in één startup. Hoewel het niet het casino is, is het wel wijs om je kansen te spreiden. Door je portfolio te diversifiëren over verschillende startups, met ieder hun eigen uitdagingen en kansen, vergroot je de kans op positieve rendementen.
Voer een grondige due diligence uit, voordat je in zee gaat met een partij. Door achtergrondonderzoek te laten uitvoeren door een professional, wordt de levensvatbaarheid van de startup van jouw keuze onder de loep genomen. Bestudeer het ondernemingsplan, spreek met het managementteam, check de backgrounds en duik in de cijfers. Het helpt om externe experts te laten meekijken, zodat je je niet laat leiden door je emoties.
Een investering is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want het kan ook flink tegenvallen. Investeren in startups gaat gepaard met risico’s, dus wees realistisch en houd rekening met een periode die niet direct rendement oplevert. En daarbij, niet alle investeringen leveren financieel voordeel op. Dat is helaas onderdeel van het investeringsproces.
Als investeerder heb je waardevolle kennis en ervaring die uniek is. Wees niet bang om dit te delen met de startups waar je in investeert. Financiële ondersteuning is enorm fijn, maar de juiste coaching, connecties en kennis is misschien nog wel meer waard! Door actief je steentje bij te dragen help je niet alleen de ondernemers, maar uiteindelijk ook jezelf.
Na al deze handige richtlijnen wil jij uiteraard weten hoe je investeert in bedrijven. Er zijn verschillende opties, die afhankelijk zijn van de omvang van de investering, het type bedrijf (in dit geval dus startups) en jouw persoonlijke voorkeuren. Dit zijn de meestvoorkomende investeringsvormen:
Er zijn veel opties en vast ook veel startups die zitten te wachten op een investeerder. Wees je bewust van de uitdagingen, de kansen en de consequenties en verken je speelveld. Het zou zonde zijn als je impulsief in een project stapt en er geen rendement uithaalt.
Roland Kahn opende in 1979 zijn eerste CoolCat-winkel in Amsterdam. Mede door enkele slimme overnames bouwde hij dit uit tot een internationaal retailconcern met 500 miljoen omzet en 6.000 medewerkers.
Investeerders met sectorfocus willen hun positie in de markt verder uitbouwen en zullen na overname daardoor ook meer tijd aan het bedrijf zelf besteden.