9 september 2022, Ko Kuzee, Centrum voor Bedrijfsopvolging
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) zorgt ervoor dat bestaande verplichtingen van een onderneming op datum-aanvraag WHOA bij de rechtbank worden bevroren. Aflossingsverplichtingen aan banken, aflossing van achterstanden bij de Belastingdienst (bijvoorbeeld i.v.m. covid vanaf oktober 2022) worden dan opgeschort in afwachting van een schuldsanering.
Op deze wijze verkrijgt een onderneming die in de kern gezond is maar teveel schulden heeft, de tijd om tot afspraken te komen met zijn schuldeisers. Uiteraard zijn er aan de WHOA de nodige voorwaarden verbonden (waaronder de inbreng van nieuw geld). Voor meer diepgaande toelichting verwijzen wij naar de vele publicaties die op internet beschikbaar zijn.
Begin dit jaar werd één van onze relaties geconfronteerd met een brief van één van zijn klanten dat deze een WHOA-traject had ingezet. Onze relatie is een financieringsmaatschappij met een substantiële lening aan deze onderneming, maar geen ervaring met de WHOA, noch met ondernemingen in betalingsproblemen. Zij hebben het Centrum voor Bedrijfsopvolging gevraagd om diverse scenario’s te ontwikkelen met als doel zoveel mogelijk het verlies te beperken.
Twee senior partners van het CvB (om goede redenen werken wij altijd in duo’s) met relevante ervaring op het gebied van herstructurering, financiering en dealmaking hebben zich vrijgemaakt en onder hoge druk deze opdracht ingevuld. Door hands-on ondersteuning van de klant in haar besluitvorming en door het opstellen van scenario’s.
Bij de WHOA-aanvraag moeten de nodige stukken worden ingediend bij de rechtbank en na analyse van deze stukken konden wij een een aantal scenario’s ontwikkelen:
Het was duidelijk dat een doorstart van de onderneming tot de beste recovery zou leiden, maar dan moest er wel kennis en kunde worden gemobiliseerd om een doorstart-bedrijf succesvol te kunnen leiden.
Wij hebben na een snelle search in ons netwerk een partij gevonden die in dezelfde producten handelde, maar in andere markten. Deze partij was geïnteresseerd om samen met onze relatie op te trekken bij een eventueel faillissement.
Vervolgens hebben wij een structuur ontwikkeld en financiering opgetuigd waarin beide partijen hun doelen zouden kunnen realiseren. Mijn relatie was klaar om te handelen bij het einde van het WHOA-traject.
Het WHOA-traject was uiteindelijk niet succesvol, omdat deze met name gericht is op een sanering van de schulden in de balans, maar dan wel op de basis van een gezonde bedrijfsvoering. Dat was in deze casus niet het geval met als gevolg dat de WHOA-aanvraag faalde en deze partij gedwongen was faillissement aan te vragen.
De rol van het CvB:
Het structureren van earn-out-bepalingen in koopovereenkomsten vereist zorgvuldige afweging en een heldere formulering.
Het IM is een van de belangrijkste bouwstenen binnen het verkoopproces. En met een juridisch goed ingestoken IM stuur je de bedrijfsovername in de juiste richting.
Met deze zekerheden wil de koper zeker stellen dat de te vorderen schadevergoeding uit hoofde van dergelijke vrijwaringen en/of schending van garanties daadwerkelijk op de verkoper kan worden verhaald.