Op overnamepad? Vijf gouden regels voordat u vertrekt!

Wilt u uw organisatie laten groeien door overnames? Vijf tips van Baker Tilly Corporate Finance.

11 oktober 2021, Lorijn van Leersum, Baker Tilly Corporate Finance

Wilt u uw organisatie laten groeien door overnames? Daar moet u niet te lichtzinnig over denken. Het samensmelten van organisaties tot één bedrijf is een grote uitdaging. Daarnaast is een goede voorbereiding uiterst belangrijk.

In meer dan 50% van de gevallen gaat het namelijk in de eerste fase van de overname mis. Om dit te voorkomen, heeft Baker Tilly Corporate Finance vijf tips voor u.

1: Goede voorbereiding is het halve werk

Succesvol acquireren is geen alledaagse aangelegenheid. Een overname is een dynamisch en complex proces en kan al snel een half jaar duren. De timing en de voorbereiding zijn van cruciaal belang. Bedenk daarom tijdig wanneer u wilt kopen en werk een acquisitiestrategie uit.

Een overnameadviseur kan u met zijn of haar ervaring met het proces en de kennis van de markt ondersteunen bij het opstellen en uitwerken van een acquisitiestrategie. 

2: Kijk goed welke bedrijven bij u passen

Een acquisitiestrategie kan als raamwerk dienen voor het acquisitieproces. Een acquisitiestrategie bevat naast de aanleiding om te acquireren ook een duidelijk visie waar het over te nemen bedrijf aan moet voldoen. Wat beoogt u met de overname te bereiken en welk type bedrijf past daarbij?

Het uitvoeren van een marktanalyse is een cruciaal onderdeel van de acquisitiestrategie. Wie zijn de spelers in de markt en wat is hun omvang ten opzichte van elkaar? Het opstellen van een acquisitiestrategie kost aan de voorkant tijd, maar uiteindelijk helpt het bedrijven de strategie sneller, doelgerichter en met meer succes uit te voeren.

3: Maak een acquisitieprofiel

Ons advies is om op basis van een acquisitiestrategie een acquisitieprofiel te maken met daarin randvoorwaarden waaraan het over te nemen bedrijf moet voldoen. In welke branche is het bedrijf actief? Wat is de (financiële) omvang? Wat is de gewenste organisatie- en managementstructuur? Hoeveel fte’s zijn er werkzaam?

Op basis van het profiel vindt een analyse van de markt plaats en kan uw overnameadviseur snel geschikte kandidaten selecteren. De geselecteerde partijen worden opgenomen in de longlist en dan begint het proces van partijen benaderen en vervolgens onderhandelen.

4: Ga op zoek naar de spreekwoordelijke lijken in de kast

In vrijwel ieder overnametraject komt het moment waarop de koper onderzoek gaat doen. Gedurende dit boekenonderzoek (due diligence) wordt het over te nemen bedrijf bestudeerd op zogenaamde lijken in de kast. Due diligence betreft een diepgaand onderzoek, zodat beslissingen binnen een acquisitieproces goed kunnen worden onderbouwd en risico’s tijdig worden onderkend.

Een goed uitgevoerd onderzoek draagt bij aan het realiseren van betere overnamevoorwaarden, die onderhandeld kunnen worden in de garanties en vrijwaringen.

5: Bepaal welke randvoorwaarden cruciaal zijn voor de overname

Bij de onderhandelingen gaat het om meer dan alleen de transactieprijs. De prijs is niet heilig: garanties en vrijwaringen zijn ook een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen en het uiteindelijke succes van de transactie. Garanties en vrijwaringen zijn een middel om de risico’s bij een bedrijfsovername in redelijkheid en billijkheid te verdelen tussen de koper en de verkoper. Een onjuiste of onvolledige formulering kan de werking aantasten.

Wanneer er niet goed is onderhandeld over de risico’s van de overname, kan de onderhandelde aankoopprijs zich in de toekomst mogelijk niet terugbetalen en tot onverwacht hoge kosten leiden.


Lorijn van Leersum
Lorijn van Leersum, Baker Tilly Corporate Finance

Lorijn van Leersum is partner corporate finance bij Baker Tilly. Hij is specialist op het gebied van koop- en verkooptrajecten en heeft brede ervaring met zowel het adviseren van Nederlandse (koop én verkoopzijde) als internationale partijen. Hij is vaak in staat gebleken de juiste partijen bij elkaar te brengen.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500: bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

Alle actieve overname-advieskantoren, investeringsmaatschappijen en overige dienstverleners in een waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's (t.w.v. €24,95)!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf starten of kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Heb je ambities om te gaan ondernemen, dan ben je zeker niet alleen. Maar een eigen bedrijf starten heeft heel wat voeten in de aarde, terwijl een bedrijf kopen ook een goed alternatief is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten of kopen?

 

lees meer >

Familiebedrijf overnemen, hier moet je op letten

Jarenlang was bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf vanzelfsprekend. Deze bedrijfsopvolging door kinderen, kleinkinderen of andere familieleden is tegenwoordig niet meer zo populair, waardoor er vaker familiebedrijven in de etalage belanden.

lees meer >

Bedrijf kopen: de eerste 100 dagen na de bedrijfsovername

Daar zit je dan de volgende ochtend: voor het eerst achter je bureau in jouw directeurskamer. Vol met toekomstplannen en tot op het bot gemotiveerd. De afgelopen periode was zwaar en spannend, met het bezoek aan de notaris als hoogtepunt. 

lees meer >