Op overnamepad? Vijf gouden regels voordat u vertrekt!

Wilt u uw organisatie laten groeien door overnames? Vijf tips van Baker Tilly Corporate Finance.
header image

11 oktober 2021, Lorijn van Leersum, Baker Tilly Corporate Finance

Wilt u uw organisatie laten groeien door overnames? Daar moet u niet te lichtzinnig over denken. Het samensmelten van organisaties tot één bedrijf is een grote uitdaging. Daarnaast is een goede voorbereiding uiterst belangrijk.

In meer dan 50% van de gevallen gaat het namelijk in de eerste fase van de overname mis. Om dit te voorkomen, heeft Baker Tilly Corporate Finance vijf tips voor u.

1: Goede voorbereiding is het halve werk

Succesvol acquireren is geen alledaagse aangelegenheid. Een overname is een dynamisch en complex proces en kan al snel een half jaar duren. De timing en de voorbereiding zijn van cruciaal belang. Bedenk daarom tijdig wanneer u wilt kopen en werk een acquisitiestrategie uit.

Een overnameadviseur kan u met zijn of haar ervaring met het proces en de kennis van de markt ondersteunen bij het opstellen en uitwerken van een acquisitiestrategie. 

2: Kijk goed welke bedrijven bij u passen

Een acquisitiestrategie kan als raamwerk dienen voor het acquisitieproces. Een acquisitiestrategie bevat naast de aanleiding om te acquireren ook een duidelijk visie waar het over te nemen bedrijf aan moet voldoen. Wat beoogt u met de overname te bereiken en welk type bedrijf past daarbij?

Het uitvoeren van een marktanalyse is een cruciaal onderdeel van de acquisitiestrategie. Wie zijn de spelers in de markt en wat is hun omvang ten opzichte van elkaar? Het opstellen van een acquisitiestrategie kost aan de voorkant tijd, maar uiteindelijk helpt het bedrijven de strategie sneller, doelgerichter en met meer succes uit te voeren.

3: Maak een acquisitieprofiel

Ons advies is om op basis van een acquisitiestrategie een acquisitieprofiel te maken met daarin randvoorwaarden waaraan het over te nemen bedrijf moet voldoen. In welke branche is het bedrijf actief? Wat is de (financiële) omvang? Wat is de gewenste organisatie- en managementstructuur? Hoeveel fte’s zijn er werkzaam?

Op basis van het profiel vindt een analyse van de markt plaats en kan uw overnameadviseur snel geschikte kandidaten selecteren. De geselecteerde partijen worden opgenomen in de longlist en dan begint het proces van partijen benaderen en vervolgens onderhandelen.

4: Ga op zoek naar de spreekwoordelijke lijken in de kast

In vrijwel ieder overnametraject komt het moment waarop de koper onderzoek gaat doen. Gedurende dit boekenonderzoek (due diligence) wordt het over te nemen bedrijf bestudeerd op zogenaamde lijken in de kast. Due diligence betreft een diepgaand onderzoek, zodat beslissingen binnen een acquisitieproces goed kunnen worden onderbouwd en risico’s tijdig worden onderkend.

Een goed uitgevoerd onderzoek draagt bij aan het realiseren van betere overnamevoorwaarden, die onderhandeld kunnen worden in de garanties en vrijwaringen.

5: Bepaal welke randvoorwaarden cruciaal zijn voor de overname

Bij de onderhandelingen gaat het om meer dan alleen de transactieprijs. De prijs is niet heilig: garanties en vrijwaringen zijn ook een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen en het uiteindelijke succes van de transactie. Garanties en vrijwaringen zijn een middel om de risico’s bij een bedrijfsovername in redelijkheid en billijkheid te verdelen tussen de koper en de verkoper. Een onjuiste of onvolledige formulering kan de werking aantasten.

Wanneer er niet goed is onderhandeld over de risico’s van de overname, kan de onderhandelde aankoopprijs zich in de toekomst mogelijk niet terugbetalen en tot onverwacht hoge kosten leiden.


Lorijn van Leersum
Lorijn van Leersum, Baker Tilly Corporate Finance

Lorijn van Leersum is partner corporate finance bij Baker Tilly. Hij is specialist op het gebied van koop- en verkooptrajecten en heeft brede ervaring met zowel het adviseren van Nederlandse (koop én verkoopzijde) als internationale partijen. Hij is vaak in staat gebleken de juiste partijen bij elkaar te brengen.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Mee-ondernemen

Een groeiend aantal management buy-in transacties bestaat tegenwoordig uit gedeeltelijke overnames: participaties.

lees meer >

Vooruitblik 2024 door 4 M&A-adviseurs: 'Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers'

Een gesprek met Albert Dominicus (Adagium), Bart de Volder (HLB Witlox Van den Boomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa) over de overnamemarkt van 2024.

lees meer >

Management buy-out (MBO): Wat is het? En waar op letten?

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

lees meer >