10 tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Waar moet je op letten als je een bedrijf overneemt? De belangrijkste tips bij een bedrijfsovername op een rij.

23 september 2022, Peter Rikhof, Brookz

U wilt een bedrijf kopen. Maar waar moet u goed op letten bij een bedrijfsovername? En wat zijn de valkuilen? Wij zetten de 10 belangrijkste overnametips even voor u op een rijtje.

#1 Stel een zoekprofiel op

Als u een bedrijf gaat kopen, is het verstandig om te beginnen met het opstellen van een zoekprofiel om een beter beeld te krijgen van wat u zoekt: welke branche, welke regio, wat voor type bedrijf, welke omvang en hoeveel risico wilt u lopen? Het planmatig aanpakken van uw zoekproces is belangrijk en betaalt zich later altijd weer uit.

#2 Richt een BV op

De kosten rond het aankopen van een bedrijf - bovenop de koopsom zelf - kunnen aardig oplopen. Om deze kosten (inclusief de btw) aftrekbaar te maken is het als niet-ondernemer verstandig om een BV op te richten op het moment dat de zoektocht naar een bedrijf serieus is.

#3 Begin met een financiële quickscan

Als u een bedrijf in het vizier heeft kunt u beter zo snel mogelijk de financiële gegevens door een expert te laten beoordelen. Wellicht ziet uw accountant direct dat het bedrijf er veel slechter voorstaat dan wordt voorgespiegeld of dat de vraagprijs in geen enkele verhouding staat tot de daadwerkelijke waarde. Het voorkomt dat u veel energie steekt in een bedrijf dat u toch niet gaat kopen.

#4 Toon respect voor de eigenaar

Als u in contact treedt met de eigenaar, werk dan vanaf de eerste ontmoeting aan een goede relatie. Toon respect en win zijn vertrouwen want hij moet het u uiteindelijk wel gunnen. Loop daarnaast niet al te nadrukkelijk met uw plannen te koop. Ze leveren namelijk impliciet kritiek op de vorige eigenaar, die u daarmee tegen u in het harnas jaagt.

#5 Praat met sleutelfiguren

Het is cruciaal dat u met sleutelfiguren in en rond het bedrijf kan spreken. Denk aan belangrijke medewerkers, eventuele familieleden, leveranciers en grote klanten. Verkopers zijn daar niet happig op, maar het is voor uw beeldvorming wel van belang. Spreek af dat een negatieve uitkomst reden is om de transactie te laten afketsen.

#6 Laat de verkoper meefinancieren

Niet iedere transactie kan gefinancierd worden met eigen middelen en een banklening. Een achtergestelde lening van de verkoper kan uitkomst bieden. Hij heeft er belang bij dat de transactie rond komt en richting de bank is het ook een goed signaal dat de verkoper hiertoe bereid is: het geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de koper.

#7 Eis een concurrentiebeding

Een must in ieder koopcontract is het opnemen van een non-concurrentiebeding voor de verkoper. Zo’n beding zorgt ervoor dat de verkoper de komende jaren - vaak drie jaar - niet actief mag zijn in een concurrerend bedrijf, direct noch indirect, dus ook niet als financier van een bedrijf of als ‘adviseur’ in het bedrijf van zijn zoon. Ga nooit akkoord met een koopovereenkomst waarin dit niet is geregeld.

Bekijk hier onze 3 tips over hoe je een bedrijf overneemt:

#8 Beperk de earn-out periode

Een earn-outregeling houdt in dat een deel van de koopsom afhankelijk is van de toekomstige winst van de onderneming. Deze regeling heeft voordelen maar kan ook veel problemen opleveren . Het punt is dat de verkoper over de schouder gaat meekijken van de koper. Hij wil controle uitoefenen, om te voorkomen dat de koper een jaartje rustig aan doet, waardoor hij zijn bonus misloopt. Een koper zit op zijn beurt niet te wachten op een bemoeial; hij wil het bedrijf op zijn eigen manier runnen. Irritaties liggen al snel op de loer.

#9 Houd de regie in het proces

Het is belangrijk dat u de regie houdt door op papier een aantal belangrijke momenten in het onderhandelingsproces vast te leggen. Wanneer begint het boekenonderzoek, hoe lang mag dat duren, wanneer is de datum van de definitieve levering, etc? Dit houdt de vaart erin en zorgt ervoor dat het proces niet verzandt in welles-nietes spelletjes.

#10 Neem snel afscheid van de verkoper

Na de verkoop blijft de verkoper vaak nog een paar maanden tot een half jaar aan het bedrijf verbonden. Zorg in ieder geval dat de verkoper u introduceert bij belangrijke relaties en dat hij zijn kennis aan u overdraagt. Maar houdt die overdrachtsperiode zo kort mogelijk, twee kapiteins op een schip werkt nou eenmaal niet. 


Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof is oprichter en algemeen directeur van Brookz. Hij is auteur van Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf? en heeft sinds 2007 twee keer een bedrijf overgenomen en drie bedrijven met succes verkocht.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

De overnamestrategie van Roland Kahn

Roland Kahn opende in 1979 zijn eerste CoolCat-winkel in Amsterdam. Mede door enkele slimme overnames bouwde hij dit uit tot een internationaal retailconcern met 500 miljoen omzet en 6.000 medewerkers.

lees meer >

Groei door overname

Grote bedrijven wisten het altijd al: een onderneming laten groeien door acquisitie is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.

lees meer >

Wat is een earn-out en hoe werkt het bij een bedrijfsovername?

Een earn-out is een contractueel mechanisme dat voorziet in een voorwaardelijke (aanvullende) betaling, die wordt voldaan na de overdracht van het bedrijf.

lees meer >