Management buy-in: alle tips en trics uitgelegd

Gepubliceerd: 8 december 2020, Peter Rikhof

Je wilt een bedrijf kopen. Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf managers er weleens van droomt om voor zichzelf te beginnen. Na in tien tot vijftien jaar een mooie carrière te hebben opgebouwd binnen een groot concern begint het bij veel managers te kriebelen. Ze willen zelf de koers bepalen zonder continu verantwoording af te leggen aan een baas. Het zelfstandig ondernemerschap is daarom voor veel van deze managers een aanlokkelijk perspectief. 

Waarom een management buy-in?

Het antwoord is simpel: een bedrijf overnemen is makkelijker en brengt minder risico’s met zich mee dan het zelf starten van een onderneming. Een bestaand bedrijf is in feite een rijdende trein: omzet, klanten, leveranciers, personeel; het is er allemaal al. 

Het overnemen van een bestaand bedrijf heeft ook als grote voordeel dat het direct een inkomen oplevert. De aankoop moet natuurlijk wel worden gefinancierd, maar de wetenschap dat de kosten van hypotheek en levensonderhoud gewoon kunnen worden doorbetaald, is voor veel aspirant-ondernemers een geruststellende gedachte. 

Waar begin je als MBI-kandidaat?

Het kopen van een bedrijf is een spannend, intensief en vaak ook emotioneel proces. Bovendien is het niet in een paar maanden beklonken: een overnametraject duurt gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar. 

Tip 1: stel een duidelijk zoekprofiel op

Voordat je daadwerkelijk op zoek gaat, is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Allereerst moet je goed weten wát je zoekt. Veel aspirant-kopers zoeken in het wilde weg en reageren op zeer uiteenlopende profielen op internet zonder duidelijk plan. Wie niet weet wat hij zoekt, zal het ook niet vinden. Een andere, veel voorkomende fout is dat zoekers zich te snel vastpinnen op een bepaalde branche of bedrijfsgrootte. De aspirant-koper komt bijvoorbeeld uit de telecombranche en wil koste wat kost een bedrijf in dezelfde branche kopen. Dat lijkt logisch, maar het beperkt ook de mogelijkheden. 

Tip 2: ken je financiële middelen

Ten tweede is het van groot belang wat jouw eigen financiële mogelijkheden zijn; al dan niet aangevuld door investeerders op de achterhand die met je mee willen doen. Banken zijn op dit moment terughoudend met het verstrekken van overnamefinanciering. Reken erop dat je minimaal de helft van de benodigde overnamesom uit eigen middelen moet inbrengen. 

Tip 3: betrek je partner, familie en vrienden

Tot slot is het in de voorbereidende fase heel belangrijk om uw plannen om een bedrijf te kopen te bespreken met jouw naaste omgeving. Hoe staat jouw familie tegenover je plannen, wat vindt jouw partner ervan? Begrijpen ze wat je wilt en waarom je dat wilt, steunen ze je in jouw avontuur, ook als het niet goed uitpakt? Als je de kostwinner bent, heb je voldoende reserves om het even zonder inkomen uit te zingen en wat is jouw plan-B als het proces langer duurt dan voorzien?


In de praktijk komt het nog steeds voor dat de partner veel te laat in het proces betrokken wordt. De aspirant-koper is al druk in de weer met adviseurs, heeft zelfs al een bedrijf bezocht en op het moment dat de eerste onderhandelingen starten, blijkt dat de partner de plannen niet steunt. De koper trekt zich met een smoes terug uit het koopproces en de relaties met de ingeschakelde adviseurs zijn voorgoed verpest. 

Bespreek jouw plannen ook met vrienden en jouw zakelijk netwerk. De zoektocht naar een bedrijf kan eenzaam zijn en de nodige frustraties opleveren. Het helpt als jouw persoonlijke en zakelijke netwerk weet waar je mee bezig bent, zodat ze jou kunnen steunen als dat nodig is. 

Dit is de belangrijkste persoon bij een MBI

En laten we ook vooral de allerbelangrijkste persoon in dit verhaal niet vergeten: jijzelf! Zoals gezegd, bereid je voor op een heftige en intensieve periode. Zeker als je ook nog jouw vaste baan opzegt met alle zekerheden en contacten die daarbij horen, word je even helemaal op jezelf teruggeworpen.

Jouw omgeving kan je steunen, een overnameadviseur en een goed zakelijk netwerk kunnen je helpen, maar je zult het uiteindelijk zelf moeten doen. Je bent tenslotte zelfstandig ondernemer!

Bekijk hier alle bedrijven te koop

Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof is oprichter en algemeen directeur van Brookz. Hij is auteur van Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf? en heeft sinds 2007 twee keer een bedrijf overgenomen en drie bedrijven met succes verkocht.

Waardevol netwerk

BROOKZ is met 1000+ profielen het grootste en meest gebruikte overnameplatform van Nederland. 

  • Snel, direct en effectief bereik 
  • 35.000 aangesloten kopers & verkopers
  • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden

Plaats profiel

Brookz is met 1000+ profielen het grootste overnameplatform van Nederland. 

  • Snel, direct en effectief bereik 
  • Ruim 35.000 ondernemers & investeerders
  • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden