17 december 2015, Robin Horstman, First Legal
Het komt bij veel overnames ter sprake, maar wordt ook vaak afgeraden. Een earn out regeling, wat is dat eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe en wanneer is het bruikbaar?
Bij een earn out regeling is (een variabel deel van) de koopprijs afhankelijk van toekomstige prestaties van de onderneming. De resultaten, omzet of andere milestones van de onderneming worden gemeten over een earn out periode van een aantal jaar en verwerkt in een waarderingsformule. De uitbetaling van de earn out kan in jaarlijkse delen, na vaststelling van bijvoorbeeld de resultaten over het betreffend boekjaar. Maar kan ook ineens aan het einde van de earn out periode, waarbij een middeling over de jaren mogelijk is.
Wat zijn de voordelen?
Voor bepaalde transacties is een earn out regeling een goede oplossing, mits goed vastgelegd en uitgewerkt. Vooral de koper kan er voordeel bij hebben. Voor de verkoper moet het vooral “de kers op de taart” zijn, anders kan het uitlopen op een grote teleurstelling.
Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!
Heb je ambities om te gaan ondernemen, dan ben je zeker niet alleen. Maar een eigen bedrijf starten heeft heel wat voeten in de aarde, terwijl een bedrijf kopen ook een goed alternatief is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten of kopen?
Jarenlang was bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf vanzelfsprekend. Deze bedrijfsopvolging door kinderen, kleinkinderen of andere familieleden is tegenwoordig niet meer zo populair, waardoor er vaker familiebedrijven in de etalage belanden.
Daar zit je dan de volgende ochtend: voor het eerst achter je bureau in jouw directeurskamer. Vol met toekomstplannen en tot op het bot gemotiveerd. De afgelopen periode was zwaar en spannend, met het bezoek aan de notaris als hoogtepunt.