Overweegt u om de onderneming te verkopen?

Wanneer u overweegt om uw onderneming te verkopen, bent u natuurlijk ook benieuwd wat u dit oplevert. Op basis van een indicatieve waardering krijgt u een idee wat uw onderneming waard is.

11 juni 2021, Teun den Ouden, O-twee Corporate Finance

Wanneer u overweegt om uw onderneming te verkopen, bent u natuurlijk ook benieuwd wat u dit oplevert. Op basis van een indicatieve waardering krijgt u een idee wat uw onderneming waard is. Op deze manier heeft u een idee van de prijs die voor uw onderneming realistisch is.

Een vereenvoudigde methode om een prijsinschatting voor uw onderneming te maken, is een multiple-waardering. Door uw genormaliseerde EBITDA te vermenigvuldigen met een multiple voor uw branche heeft u een grove inschatting van de prijs van uw onderneming. Hier dient u nog wel cash items bij op te tellen en debt items af te trekken. Denk hierbij aan overtollig liquiditeit die worden bijgeteld en bankfinanciering die worden afgetrokken.

DCF-methode

De meest gehanteerde methode voor het berekenen van een waarde van uw onderneming is de DCF-methode. Bij deze berekening worden de in de toekomst verwachte vrije geldstromen contant gemaakt tegen een rendementseis (vermogenskostenvoet) en vervolgens de cash items bij opgeteld en de debt items afgetrokken. 

De meest gehanteerde methode voor het berekenen van een waarde is de DCF-methode

Teun den Ouden

Aan de hand van welke kopers geschikt zijn voor uw onderneming, kunnen wij voor u een longlist opstellen. De meest geschikte kandidaten zet u op de shortlist en kunnen dan worden benaderd. Vaak is het handig om het benaderen van potentiële kopers uit te besteden aan uw adviseur, zodat dit op anonieme basis kan. Dit voorkomt dat personeel, leveranciers, etc. in een vroeg stadium weten dat de onderneming mogelijk een nieuwe eigenaar krijgt. 

Bedrijf actief aanbieden

Ook is het mogelijk om uw onderneming actief in de markt aan te bieden. U kunt er dan voor kiezen om een anoniem profiel te plaatsen op een overnameplatform (bijvoorbeeld Brookz) of in onze propositieboek binnen ons netwerk. Op deze manier kunt u uw onderneming geheel anoniem onder de aandacht brengen van potentiële kopers.

Na de oriëntatiefase trekt uw onderneming de aandacht van potentiële kopers. U gaat de informatiefase in waar de potentiële koper graag meer informatie ontvangt in de vorm van een informatiememorandum. De koper kan daarna een indicatieve bieding doen. U gaat samen met uw adviseur de onderhandelingsfase in. Vervolgens stelt u de koper in staat om een due diligence onderzoek uit te voeren naar de onderneming. Een koper wil er zeker van zijn dat er dat hetgeen in een eerdere fase juist is.

Afrondingsfase

Zijn er in het due diligence-onderzoek geen dealbrekers gevonden en heeft koper de financiering geregeld, dan kunt u richting de afrondingsfase. In deze fase wordt de koopovereenkomst opgesteld. De intentieovereenkomst (LOI) zoals in de onderhandelingsfase is de basis voor de koopovereenkomst. De koopovereenkomst kan echter afwijken van de LOI op basis van de bevindingen in het due diligence onderzoek. Op deze punten zal koper mogelijk opnieuw willen onderhandelen. Tevens kan het zijn dat uit het due diligence-onderzoek bepaalde risico’s zijn gevonden waarvoor garanties en/of vrijwaringen  moeten worden opgenomen.

Zijn beide partijen akkoord met de overeenkomst dan kan een afspraak gemaakt worden bij de notaris!


Teun den Ouden
Teun den Ouden, O-twee Corporate Finance

Teun den Ouden is partner bij O-twee Corporate Finance. Teun werkt vanaf 2007 als adviseur bedrijfsoverdracht en heeft al veel ondernemingen ondersteund bij een succesvolle overdracht naar nieuwe aandeelhouders.

O-twee Corporate Finance

Als ondernemer denkt u wellicht na over bedrijfsopvolging, verkoop van uw onderneming of de aankoop van een onderneming. Wij kunnen ons voorstellen dat u daarbij ondersteuning nodig heeft. Wij fungeren graag als uw kompas om u op de juiste koers te brengen en u de veilige haven in te loodsen.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Wat staat er in een verkoopmemorandum?

Bedrijf verkopen? Stel eerst een verkoopmemorandum op. In dit artikel een overzicht van wat er in een verkoopmemorandum moet staan.

lees meer >

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >

Zo vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht aanzienlijk en wordt de kans op een teleurstelling vele malen kleiner.  

lees meer >