Jaap van Baar (IE Systems) vindt strategische koper via Brookz

Jaap van Baar wil zijn bedrijf IE Systems verkopen en vindt via Brookz in TBS-SVA de strategische koper van zijn bedrijf.
header image

4 mei 2023, Joost Baltus, Prisma Advies Groep

Hoewel nog net zo gedreven als in zijn jongere jaren, begint Jaap van Baar in 2021 serieus na te denken over verkoop van zijn bedrijf IE Systems. De Bergense ondernemer vindt dat het tijd wordt om een tandje terug te schakelen. Zijn missie: een koper vinden die van de hoed en de rand weet.

Intellegent Environmental Systems bedenkt slimme oplossingen voor uiteenlopende rioleringsvraagstukken, met als uniek specialisme de bestrijding van zwaveldioxide (H2S) – een giftig en explosief gas, herkenbaar aan de lucht van rotte eieren. H2S is dus een ongezond en gevaarlijk fenomeen, dat bovendien rioleringssystemen aantast en beheerders op kosten kan jagen. Door zijn kennis en ervaring staat Jaap daarom bij veel Nederlandse gemeenten en waterschappen onder een sneltoets.

Jaap: “Er is in Nederland voor 65 miljard euro aan rioleringssystemen aangelegd en ieder jaar wordt er 1 à 2 miljard euro geïnvesteerd in vernieuwing en onderhoud. Riolering is een complexe wereld met een beperkt aantal spelers. IE Systems heeft daarin een goede naam opgebouwd, zonder concurrent te zijn voor andere specialisten in de markt. Dat is ook een zware verantwoordelijkheid.” Voor de werkzaamheden van IE Systems doorkruisen Jaap en zijn buitenman Mark jarenlang het hele land. Maar nu vindt Jaap het mooi geweest. In februari 2022 neemt hij contact op met Joost Baltus, overnameadviseur bij de Prisma Advies Groep.

Strategische partij of zelfstandige specialist?

Jaap van Baar en Joost Baltus zaten ooit samen in de ledenraad van de Rabobank; de twee kennen elkaar dus al langer. “Ik wist dat Joost onafhankelijk te werk gaat en – net als ik – naast de gebaande paden durft te lopen. Dat sprak me aan.” Samen oriënteren ze zich op het profiel van de gewenste overnamekandidaat. Joost denkt vooral aan grotere partijen in de markt, voor wie IE Systems vanuit strategisch oogpunt interessant zou kunnen zijn, terwijl Jaap het liefst zoekt naar een zelfstandige specialist, een Jaap 2.0 eigenlijk.

“Ik wilde niet dat overname door een gevestigd bedrijf de onafhankelijkheid van IE Systems zou ondergraven. Die positie moest absoluut worden bewaakt.” Jaap realiseert zich echter ook dat het voor een solo-ondernemer een hele uitdaging wordt om op drie fronten de nodige bagage te hebben: rioleringstechnische knowhow, een commerciële instelling en financiële slagkracht.

Rick Wopereis in beeld

De volgende stappen in het overnametraject: het opstellen van een informatiememorandum, inclusief waardebepaling van IE Systems, en plaatsing van een anoniem verkoopprofiel op overnameplatform Brookz. Dit levert een aantal reacties op, die aanvankelijk geen echt veelbelovende match opleveren. Inmiddels is er wel degelijk ook een Jaap 2.0 in het vizier gekomen: Rick Wopereis, adviseur en engineer uit Jaaps schil van specialisten.

Binnen drie jaar heeft hij zijn onderneming opgebouwd en een positie in de markt veroverd. Rick informeerde al eerder voorzichtig naar Jaaps toekomstplannen en blijkt nog steeds zeer geïnteresseerd. Er wordt serieus met elkaar gesproken, maar begin november besluit Rick – met pijn in het hart – de stap om IE Systems zelf over te nemen niet te zetten. Nog volledig onwetend van het verrassende aanbod dat kort daarna op tafel ligt.

TBS-SVA wil verbreden

Eind augustus heeft ook Martijn Bos, CFO van TBS-SVA, zich via Brookz bij Joost gemeld. Deze Noord-Limburgse onderneming is nationaal marktleider op het gebied van afwateringsoplossingen, zoals kolken en putafdekkingen. Hetzelfde vakgebied als IE Systems, met andere expertises. Voor Jaap is TBS-SVA dan ook geen onbekende partij, sterker nog: de twee bedrijven nemen bij elkaar specifieke producten af voor hun projecten. TBS-SVA is na interne optimalisatie klaar voor groei en verbreding.

Eind augustus heeft ook Martijn Bos, CFO van TBS-SVA, zich via Brookz bij Joost gemeld

-

Martijn: “We zijn een toonaangevend bedrijf in de markt. Als we aanpalende producten willen leveren, kunnen we dat doen door zelf te innoveren of door overnames. IE Systems kwam daarom voor ons op een goed moment voorbij.” Voor Jaap voldoet TBS-SVA aan een belangrijke voorwaarde: een verwant marktsegment zonder ongewenste concurrentie.

Zoeken naar nieuwe machinist

Een periode van persoonlijk kennismaken en aftasten volgt. Martijn: “We moesten de producten en diensten van IE Systems leren kennen. Wat doe je precies en hoe doe je dat? Past dit bij ons en hoe kunnen we dit continueren? Zo raakten we gaandeweg wel onder de indruk van het complete aanbod van IE Systems.” Van zijn kant wil Jaap weten wat de intenties van TBS zijn met het bedrijf waar hij zijn ziel en zaligheid in heeft gestopt. “Er is voor een deel overlap tussen beide assortimenten, maar bepaalde producten en diensten zijn nieuw voor TBS. Ik was benieuwd hoe ze dat gingen oplossen.” Martijn ziet ook dat het niet mogelijk is om IE Systems volledig te integreren in TBS.

Daarom gaat TBS in het eigen netwerk op zoek naar een geschikte opvolger van Jaap: “We hadden grote interesse in de trein, maar zonder Jaap was het wel een trein zonder machinist. Want Jaap wás IE Systems in onze optiek.” En dan – het is inmiddels november – hebben Jaap en Joost een eurekamoment: ze brengen TBS-SVA in contact met Rick Wopereis. Het blijkt de aanzet tot een succesvol vervolg van het traject. 

Er volgen eerst gesprekken tussen Rick en TBS, waar Jaap en Joost vanzelfsprekend buiten staan. Martijn Bos weet zeker dat niemand beter kan bepalen wie goed bij het bedrijf past dan Jaap, maar wil wel peilen wat voor vlees hij in de kuip heeft en hoe Rick de toekomst van IE Systems voor zich ziet. Zodra TBS en Rick ervan overtuigd zijn dat dit gaat werken, worden de onderhandelingen tussen de partijen weer voortgezet.

Eind december 2022 ligt er een mondelinge deal op hoofdlijnen, drie maanden later staan de handtekeningen onder de definitieve overeenstemming en is de perfecte match een feit. Jaap van Baar is een blij man: zijn bedrijf is op alle fronten goed overgedragen. Zolang het gewenst is, blijft hij er als adviseur nog bij betrokken. 

Kruisbestuiving en groeikansen

IE Systems gaat verder als zelfstandig onderdeel van TBS-SVA, met Rick als medeaandeelhouder en operationeel directeur. Martijn: “IE Systems heeft mooie innovatieve rioleringsconcepten ontwikkeld. Daarmee is tot nu toe 30% van de Nederlandse gemeenten bereikt. De commerciële slagkracht van TBS maakt een flinke groei mogelijk.”

Ook Rick ziet vooral groeikansen, zowel persoonlijk als voor het schip waarop hij nu kapitein is: “Ik verwacht een mooie kruisbestuiving tussen TBS-SVA en IE Systems, waardoor we een breder pakket kunnen aanbieden. H2S-reductie blijft natuurlijk het paradepaardje van IE Systems. Ik ga graag de uitdaging aan om samen successen te realiseren!”


Joost Baltus
Joost Baltus, Prisma Advies Groep

Joost Baltus is oprichter van Prisma Advies Groep. Zijn vakgebied binnen Prisma Advies is het begeleiden van bedrijfsovernames. Zowel ten behoeve van verkopende als kopende ondernemers zoekt hij naar de juiste partij, waardeert de onderneming, onderhandetl, stelt de benodigde documenten op en begeleidt het gehele proces tot aan de overnamedatum.

Bestel de nieuwste editie van de Brookz 500!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is de ultieme jaargids met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Wil jij groeien door overname(s)?

Gerelateerde artikelen

Onderzoek: Kleine webshop gewilde overnameprooi

Bijna 90% van de ondernemers die een webshop willen overnemen, zoekt een webshop tot 250.000 euro. 60% wil zelfs niet meer uitgeven dan 50.000 euro.

lees meer >

Vrouwen actiever op overnamemarkt

lees meer >

Podcast: Peter Rikhof in Van A tot Z Succesvol - New Business Radio 10 maart 2022

lees meer >