X-factor van SaaS-bedrijven

14 november 2018

Software as a Service-bedrijven behoren tot de buitencategorie voor wat betreft de waarderingen. Multiples van 4 tot 6 keer de omzet zijn geen uitzondering.

In de informatietechnologie liggen waarderingen hoger dan menig andere sector. Dat kan verklaard worden door de groei van deze branche, die in sommige delen van de markt hoger is dan 15% per jaar. Rendementen liggen gemiddeld ook hoger dan in andere sectoren, met name voor software bedrijven. De markt kenmerkt zich daarnaast ook nog eens door korte levenscycli van bedrijven en businessmodellen waardoor er al snel sprake is van consolidatie in een bepaald sub-segment. Op dit moment is er bijvoorbeeld een consolidatie gaande in de markt voor managed services bedrijven. Dit zijn ondernemingen die het beheer van uw IT omgeving uit handen nemen. Dit segment staat in de belangstelling van investeerders.

Hoge waarderingen

Tot de buitencategorie voor wat betreft de waarderingen behoren de SaaS (Software as a Service) bedrijven. Dit zijn ondernemingen die software leveren op basis van een abonnement. Vaak worden deze oplossingen gehost door de softwareleverancier zelf of door een strategische partner. De gedachte achter deze hogere waarderingen is dat de bedrijven die op basis van dit businessmodel opereren, sneller kunnen groeien dan andere bedrijven, waardoor het rendement op het geïnvesteerd vermogen hoger is. 

Abonnementen

Klopt deze aanname? Ja, mits de software inderdaad vanuit een gehoste omgeving aangeboden wordt en er sprake is van abonnementen die uitnodigen tot continuering na afloop van de contractstermijn en licentie-uitbreidingen. Nieuwe klanten kunnen dan relatief snel aan het platform toegevoegd worden en de kans dat ze het contract niet verlengen is gering. De omzet wordt dan getypeerd als “sticky”. Het SaaS-businessmodel is dan snel schaalbaar, er kunnen in korte tijd veel klanten toegevoegd worden zonder dat de kosten proportioneel meestijgen, en dat rechtvaardigt een extra premie op de waardering. 

Omzetmultiples

Die premie kan significant zijn. Waar we bij de “normale” waardering van ICT-bedrijven vaak multiples over de Ebitda zien, komt het bij SaaS-bedrijven vaker voor dat er multiples over de omzet betaald worden. De bandbreedte ligt tussen een factor 2 aan de onderkant tot een factor 8 aan de bovenkant (uitzonderingen daargelaten). Dat zijn tot de verbeelding van iedere ondernemer (aan)sprekende waarderingen!

Martijn Voorhuis, NexyZ

Martijn Voorhuis is partner bij NexyZ, specialist in IT-transacties. Martijn verkreeg een Masters Degree Business Informatics van de Rotterdam School of Management en is een zeer ervaren adviseur op het gebied van IT. 

Categorie├źn

Bedrijfswaarde berekenen?

Bedrijfswaarde berekenen

Wat is mijn bedrijf waard? Via de nieuwe 'Brookzbedrijfswaardering' tool krijg je snel inzicht in de waarde van je bedrijf. Maak snel en eenvoudig een account aan en je kunt aan de slag!

Bereken bedrijfswaarde

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 600+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!