Deal van de Maand: AED Partner

Jan Smale verkocht zijn bedrijf AED Partner aan een strategische partij. ‘Het gaat ook om de klik met de koper.'

26 maart 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Jan Smale verkocht - samen met drie andere aandeelhouders - zijn bedrijf AED Partner aan een strategische partij, om verder te kunnen groeien. ‘Het gaat ook om de klik met de koper, want wij moesten wel verder werken in het bedrijf.’

Voor Jan Smale was een verkooptraject geen onbekend terrein. De directeur en mede-aandeelhouder van AED Partner stond, samen met de drie andere aandeelhouders, in 2017 aan de vooravond van een deal met een Amerikaanse koper. Alles leek in kannen en kruiken, totdat Smale een verontrustend bericht kreeg. ‘Op de donderdag voor Kerstmis kregen we een telefoontje dat de zaak werd afgeblazen’, zegt Smale. ‘Op dat moment was het afketsen van de deal ontzettend zuur. Maar achteraf bekeken denk dat we er toen niet klaar voor waren.’

Marktaandeel

Smale zit sinds 2007 in de Automatisch Externe Defibrillators (AED’s), de draagbare reanimatietoestellen die het mogelijk maken de overlevingskans bij een acute hartstilstand aanmerkelijk te vergroten (van tien naar 70 tot 80 procent). Via een advertentie in Brookz magazine kwam hij in contact met een klein bedrijf dat handelde in AED’s. Hij nam contact op met Van Oers Corporate Finance en niet veel later kocht hij zich in via een management buy-in.

Smale: ‘In eerste instantie wist ik ook niet wat AED’s waren, dus ik ben maar eens gaan googelen. Nadat ik mij had verdiept in het product, zag ik voldoende mogelijkheden om mijn twee ambities waar te maken: ondernemer worden en bijdragen aan een betere wereld.’ In de afgelopen twaalf jaar bouwde de 61-jarige ondernemer het bedrijf flink uit, onder andere door vier kleine Nederlandse en Belgische overnames. Inmiddels heeft AED Partner 40.000 van de 150.000 AED’s (installed base) in de Benelux, wat goed is voor een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent.


Deal:
 Aandelenverkoop
Wie: Jan Smale (61)
Bedrijf: AED Partner in Son
Overnameadviseur: Van Oers Corporate Finance
Koper: SK FireSafety Group
Overnamedatum: 13 december 2019
Jaaromzet: 'Niet voor publicatie'
Verkoopbedrag: 'Niet voor publicatie'


Mede door die kleine overnames en een onstuimige groei telde de holding van Smale inmiddels zes bedrijven en vier aandeelhouders (drie Belgische en één Nederlandse). Twee van deze aandeelhouders wilden vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en het runnen van een start-up hun aandelenpakket verkopen. Smale en zijn Belgische partner Marc Clevers zagen echter nog voldoende potentie voor AED Partner en wilden betrokken blijven om het bedrijf verder uit te bouwen.

In 2017 kon er dus plotseling een streep door die beoogde verkoop, maar zo’n twee jaar later kwam het bedrijf weer in de etalage. Er lag al een lijst met potentiële overnamekandidaten, maar doordat Smale en Clevers aan het bedrijf verbonden wilden blijven werd gekozen om op zoek te gaan naar een investeerder. ‘We hadden al een bieding van een investeringsmaatschappij op tafel liggen, toen ineens een strategische koper op de stoep stond’, aldus Smale. ‘Die hebben we op het laatste moment toch nog de mogelijkheid gegeven om ook een bod te doen.’

Tweede exit

Die strategische koper was SK FireSafety Group, een groep bedrijven die zich heeft specialiseerd in het leveren van producten en systemen voor brandveiligheid en eigendom is van de Britse investeerder Apax. Brandblusserfabrikant Saval, onderdeel van SK FireSafety, richt zich evenals AED Partner op de veiligheid binnen bedrijven en in openbare ruimten. Door vooral deze twee ondernemingen te combineren ontstaat een compleet producten- en dienstenpakket met als missie om levensreddende apparatuur voor iedereen beschikbaar te stellen. 

Die optelsom van synergie en groeipotentie zorgde ervoor dat Smale en co het bod van SK FireSafety accepteerden en niet het bod van de investeerder. Smale: ’Het ging ons ook om de klik, bij wie voel je je prettig aan tafel? Want Marc en ik wilden wel verder werken in het bedrijf.’ Beiden hebben een contract voor vijfenhalf jaar getekend, om daarna een tweede exit te maken. ‘Het verkopen van je bedrijf is een intensief proces. Ik dacht dat ik goed met stress en druk om kon gaan, maar zo’n verkoop vergt wel wat van je. Vooral omdat je tegelijkertijd én met het runnen én met het verkopen van je bedrijf bezig bent.’

Dit artikel is gepubliceerd in de Brookz 500, de ultieme Who is Who van de Nederlandse overnamemarkt: alle actieve adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners overzichtelijk weergegeven in een handzame jaargids. De editie van 2021 is hier met een druk op de knop te bestellen.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld



 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf verkopen aan compagnon

Als je je aandelen wilt verkopen, dan is het goed om te kijken of er een blokkeringsregeling in de statuten staat.

lees meer >

Het belang van werkkapitaal en cash & debt free bij bedrijfsverkoop

Wat betekenen de termen werkkapitaal en cash & debt free in relatie tot het verkopen van je bedrijf?

lees meer >

Als ZZP'er je bedrijf verkopen, het kan!

lees meer >