Vooruitblik MKB-overnamemarkt 2021 door Brookz

Wat gaat de MKB-overnamemarkt volgend jaar voor kopers en verkopers brengen? Een vooruitblik, met concrete kansen en bedreigingen.

30 december 2020, Wietze Willem Mulder, Brookz

Door corona was 2020 in vele opzichten een jaar om nooit te vergeten. Ook de MKB-overnamemarkt werd geraakt door de impact van de lockdown(s). Toch beleefde de markt na de zomer een flinke opleving. En met de komst van meerdere vaccins in zicht kan 2021 zomaar een mooi overnamejaar worden.

Voorjaar 2020 kwam de overnamemarkt voor het midden- en kleinbedrijf even abrupt tot stilstand. Vanaf de persconferentie op maandag 23 maart, waarin premier Mark Rutte een aantal maatregelen afkondigde onder de noemer 'intelligente lockdown', drukten ondernemers met koop- of verkoopplannen massaal op de pauzeknop.

Acute vraaguitval (horeca, winkels, reizen, events) in combinatie met grote onzekerheid over de toekomst zorgde voor een instant freeze van de overnamemarkt. Want wie gaat er een bedrijf kopen dat zeventig procent van zijn omzet kwijt is geraakt en waarvan je niet weet hoe lang dat gaat duren? Bovendien waren de meeste verkopende ondernemers ook niet erg happig om hun verkoop er doorheen te drukken, omdat ze dan onvermijdelijk flinke prijsconcessies moesten doen. Kortom: wie op dat moment niet de overnamemarkt op hoefde, deed even niets.

Stevige deuk

Dat de MKB-overnamemarkt door de lockdown in het voorjaar een stevige deuk opliep, was onvermijdelijk en blijkt ook uit de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Zo daalde het aantal verkooptransacties in de eerste zes maanden van 2020 met maar liefst 41 procent ten opzichte van de tweede helft van 2019.

En deze coronadip was ook goed te zien in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: in het tweede kwartaal van 2020 wisselden 1.245 bedrijven van eigenaar. Dat is fors lager dan het eerste kwart van het jaar (1.910 bedrijven) en meer dan een halvering ten opzichte van het tweede kwartaal van een jaar eerder (2.790 bedrijven).

Er werden niet alleen minder bedrijven verkocht, ook de gemiddelde verkoopprijs daalde met ruim vijf procent ten opzichte van een halfjaar eerder. Gemiddeld werd in de eerste zes maanden van 2020 voor een MKB-bedrijf 4,7 keer de brutowinst (EBITDA) betaald, bleek uit de Overname Barometer. Dat is het laagste niveau van de EBITDA-multiple sinds 2016.

Snelle opleving

Hoewel de cijfers van het eerste halfjaar van 2020 rood kleurden, was de impact van de coronamaatregelen op de MKB-overnamemarkt uiteindelijk maar kortdurend. Vanaf juni veerde de markt weer op en verschoof het sentiment van af- wachten naar doorpakken. Dat bleek ook uit het onderzoek 'Impact coronacrisis op de mkb-overnamemarkt' van Brookz halverwege dit jaar. Van de ondernemers die hun verkoopplannen in maart en april tijdelijk on-hold hadden gezet, had inmiddels 56 procent zijn verkooptraject weer opgestart. En maar liefst 93 procent van de kopers en investeerders gaf begin juli aan de komende zes maanden op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen.

Vooral na de zomer kwam de markt weer goed op stoom en werden er vele tientallen transacties afgesloten. Zo verkocht ondernemer Jorg Schilder zijn bedrijf Dutch Cabin Group (tijdelijke en semipermanente huisvesting) aan het Scandinavische Adepteo, wist het Nederlandse MessageBird van Robert Vis zo’n 200 miljoen dollar aan groeikapitaal op te halen, verkocht mede-oprichter Han Doorenbosch zijn aandelen in fitnessketen Urban Gym Group en wist Jasper de Rooij zijn sim-only-bedrijf Simpel te slijten aan T-Mobile Nederland.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf verkopen aan compagnon

Als je je aandelen wilt verkopen, dan is het goed om te kijken of er een blokkeringsregeling in de statuten staat.

lees meer >

Het belang van werkkapitaal en cash & debt free bij bedrijfsverkoop

Wat betekenen de termen werkkapitaal en cash & debt free in relatie tot het verkopen van je bedrijf?

lees meer >

Als ZZP'er je bedrijf verkopen, het kan!

lees meer >