Private equity en overnames in de Nederlandse maakindustrie

Op het eerste gezicht lijkt het nu niet het goede moment om je bedrijf te verkopen, maar er is een groep kopers die enorm actief blijft: investeerders.
header image

24 juni 2020, Jan-Willem Ditters, IRIS Corporate Finance

Op het eerste gezicht lijkt het nu niet het goede moment om (een deel van) een onderneming te verkopen, echter dit is niet helemaal waar. Hoewel een strategische koper waarschijnlijk iets terughoudender zal zijn met een potentiële acquisitie, is er een andere groep kopers die nog steeds enorm actief blijft: private equity.

Een zichtbare trend in de overnamemarkt is de actieve interesse vanuit private equity (PE) in de Nederlandse maakindustrie. Sinds een aantal jaar is bij een substantieel deel van alle transacties in de maakindustrie een investeringsmaatschappij betrokken, zowel van Nederlandse bodem als buitenlandse partijen. Het valt hierbij op dat er een voorkeur is voor de wat meer traditionele bedrijven (bijvoorbeeld machinebouwers).

Geheel genomen nam het aantal fusies en overnames binnen de maakindustrie in 2019 met 12% toe ten opzichte van 2018. Vooral in de tweede helft van het jaar waren er meer financiële kopers actief. Zo waren Anders Invest (Solex, Multideur & Vios Houttechniek) en Smile Invest (Rovers Medical Devices, Magnum Heating Group & Oldelft Ultrasound) met beiden drie transacties zeer actief.

Buy-and-build-strategie

In het afgelopen decennium heeft de high-tech toeleveringsindustrie zich in en rondom Eindhoven snel ontwikkeld onder de vleugels van enkele grote OEM-partijen (Original Equipment Manufacturer) in Nederland en daarbuiten. Dit heeft onder andere geleid tot een kweekvijver van innovatieve start-ups, ondersteund door venture capital. De gevestigde private equity-partijen hadden echter maar beperkte aandacht voor deze sector, mede gezien het vaak volatiele karakter. De OEM'ers zijn zich meer en meer bewust van de wederzijdse afhankelijkheid die bestaat tussen hen en de toeleverketen, hetgeen gezorgd heeft voor een business-eco-systeem waarin intensief wordt samengewerkt.

Mede daarom kan de high-tech toeleveringsindustrie rekenen op een toenemende mate van belangstelling van PE-partijen, met toonaangevende transacties als de participatie van Kempen samen met Steadfast Capital in Wilvo in 2019 en meer recentelijk de overname van AME, een ontwikkelaar en bouwer van elektronische modules voor Internationale OEM'ers, door GIMV in maart van dit jaar wordt dit onderschreven.

Zo brengt een samenwerking met een PE-partij een legio aan kansen met zich mee. Met het beschikbare kapitaal van de investeerder kan een buy-and-build-strategie uitgevoerd worden, om zo de toekomstplannen van de onderneming (versneld) te realiseren. Een dergelijke strategie kan bijvoorbeeld gericht zijn op het vergroten van (productie-)capaciteit, maar ook het verwerven van aanvullende competenties, om zo een meer allround speler binnen de markt te worden.

Overname-activiteit

Waar de coronacrisis het idee kan geven dat er geen fusies en overnames meer plaatsvinden, is dit zeker niet het geval. De laatste maand is er juist weer volop activiteit in het M&A-landschap zichtbaar. De meeste PE-partijen waren aan het begin van de coronacrisis met man en macht bezig om hun huidige portefeuille aan bedrijven te managen. Echter het risico is in veel gevallen goed te overzien voor hun deelnemingen, waardoor er weer actief naar nieuwe proposities gekeken kan worden.

De verwachting is dat deze activiteit vanuit PE in de komende jaren alleen nog maar verder gaat ontwikkelen. Met andere woorden, de ondernemer hoeft niet te vrezen dat het momenteel onmogelijk is om zijn bedrijf te verkopen. Echter er is wel een wezenlijk verschil tussen een verkoop aan een strategische partij en een verkoop aan PE. Zo is een strateeg doorgaans bereid om 100% van de aandelen over te nemen. Dit is bij een PE partij vaak niet het geval.

PE neemt meestal een meerderheidsbelang en in sommige situaties zelfs een minderheidsbelang. Dit betekent in ieder geval dat het huidige management dient aan te blijven om de dagelijkse leiding van het bedrijf voort te zetten. Verder heeft een PE altijd een exit-perspectief, over het algemeen is dit een periode van 5-7 jaar waarna ze het bedrijf willen verkopen. Het is belangrijk om hier vooraf reeds goed over na te denken en te bepalen hoe een eventuele exit van de PE-partij er tegen die tijd uit zou kunnen zien.


Jan-Willem Ditters
Jan-Willem Ditters, IRIS Corporate Finance

Jan-Willem Ditters (IRIS Corporate Finance) is al meer dan 20 jaar actief als fusie- en overnameadviseur in binnen- en buitenland. Hij is betrokken geweest bij meer dan 200 overnametransacties in uiteenlopende sectoren. Jan-Willem heeft veel kennis van grensoverschrijdende transacties.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld



 

IRIS Corporate Finance

IRIS Corporate Finance is een onafhankelijke fusie- & overname boutique (M&A-advisory) voor middelgrote bedrijven en instellingen.

Gerelateerde artikelen

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >